Pin It
Kapuśniak

Kapuśniak

Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyłam wszystkie okna, pokroiłam cebulę i wędliny… Minęło niewiele ponad pół godziny i zupa była gotowa. Ucieszyła się moja rodzina, która kapuśniak uwielbia i znajomi, którzy akurat wpadli z wizytą. Zupa kusiła pięknym zapachem podsmażanej kiełbasy i boczku oraz aromatem białego, wytrawnego wina. Zniknęła z talerzy ustawionych na stole w ogrodzie niemal równie szybko co się na nich pojawiła, a to szczególna pochwała dla kucharza, oznaczająca, że jego potrawa była wyjątkowo smaczna. W miłym towarzystwie, w letnie popołudnie, kapuśniak zjada się równie przyjemnie co w jesienne czy zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa każdego, tęskniącego za latem zmarzlucha.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej oraz inne pomysły na zupy

 

Kapuśniak – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut Składniki (dla 4-6 osób):  

  • 500 g kapusty (świeża lub kiszona, albo „pół na pół”; poszatkowana)
  • 1 kiełbasa podwawelska (pokrojona w półksiężyce)
  • 100 g boczku (gotowany lub wędzony; pokrojony w kostkę)
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 2 średnie marchewki
  • 2-4 ziemniaki (opcjonalnie; pokrojone w kostkę, mogą być wcześniej ugotowane)
  • 1 lampka białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki natki pietruszki (suszona)
  • 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych (np. por, seler; opcjonalnie)
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

 

Krok 1. W 1,5-litrowym garnku zalewamy kapustę winem, dopełniamy wrzątkiem, dosypujemy 1 łyżkę soli i gotujemy przez 15 minut.

Krok 2. Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na połowie tłuszczu, aż zmięknie.

Krok 3. Odsuwamy cebulę na bok patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy do lekkiego zrumienienia boczek i kiełbasę.

Krok 4. Dodajemy cebulę i wędliny do garnka z kapustą, dosypujemy też drobno pokrojoną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych lub kawałek selera i pora.

Krok 5. Doprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy zupę przez kolejne 15 minut.

Krok 6. Na 10 minut przed końcem dodajemy surowe ziemniaki (można też na 5 minut przed końcem dodać ziemniaki już ugotowane, pokrojone w kostkę).

Krok 7. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę i zasmażamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.

Krok 8. Rozprowadzamy zasmażkę odrobiną zimnej wody lub wywaru i wlewamy do garnka z zupą, dokładnie mieszając.

Kapuśniak podajemy z pajdą chleba z masłem, najlepiej gorący. Pełni aromatu i smaku zupa nabierze kolejnego dnia.

 

Kapuśniak

Kapuśniak