Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Zobacz też: Więcej przepisów na kapustę

Kapusta zasmażana według mojego przepisu to wersja przygotowywana na maśle. Nie ma tutaj dodatku smalcu czy skwarków, dzięki temu przepis świetnie pasuje do diety wegetariańskiej. Zamieniając masło na oliwę, np. z oliwek, uzyskamy pyszną wersję wegańską.

 

Kapusta zasmażana – przepis

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut

 

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 1 mała główka białej kapusty (oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 4 łyżki masła
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Do zasmażki:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
Przydatne poradniki:
Wykonanie:

Krok 1. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.

Krok 2. Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.

Krok 3. Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Krok 4. Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.

Krok 5. Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.

Krok 6. Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.



 

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana