Karp smażony to najpopularniejsza polska potrawa wigilijna. Podaje się go w różnych, nawet najbardziej oddalonych od siebie regionach Polski, choć nie zawsze lubią go wszyscy domownicy. Karp w panierce – kto choć raz go nie próbował? Ryba o charakterystycznym smaku i zapachu, a nieumiejętnie odłowiony lub przygotowany, może „zalatywać” mułem. Jak usmażyć karpia, żeby wyszedł smaczny? Opowiem Wam, jak przygotowuje się go w mojej rodzinie. Oto najlepszy przepis na karpia smażonego.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Karp smażony w mojej rodzinie jest głównym daniem wigilijnym. Przygotowuje go moja babcia albo ciocia Celinka. Dzień wcześniej płuczą rybę w zimnej wodzie, zdejmują łuski, porcjują, a potem obkładają na całą noc pokrojoną w piórka cebulą, mocno skrapiając sokiem z cytryny. To bardzo ważne czynności, ale dodatkowo warto pamiętać, żeby kupić karpia ze sprawdzonego źródła. Odpowiednio wcześnie odłowiony i trzymany w oczyszczonej wodzie, pozbędzie się większości niechcianego zapachu.
Przepis na karpia smażonego
Moja sprawdzona metoda. Dobra rada od mojego nieżyjącego już chrzestnego, żeby jeszcze przed obłożeniem cebulą i skropieniem cytryną wymoczyć świeżego karpia w mleku. W tak przygotowanym do smażenia karpiu posmak i zapach mułu zanikają. Ryba, po usmażeniu w mącznej panierce, smakuje doskonale. Do tego wcześniej warto zastosować babciny sposób z obłożeniem cebulą. Znaliście je?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- karp filetowany lub w dzwonkach
- cytryna (po ½ cytryny na 1 filet lub 4 dzwonka)
- cebula (po 1 średniej cebuli na 1 filet lub 4 dzwonka)
- mąka
- mleko
- masło klarowane
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Filety karpia porcjuję i zanurzam w misce z mlekiem. Odstawiam na ok. 8 godzin w chłodne miejsce (najlepiej zostawić rybę w lodówce na całą noc).
- Wyjmuję karpia z mleka, osuszam na papierowym ręczniku i skrapiam mocno sokiem z cytryny.
- Skropionego cytryną karpia obkładam dokładnie cebulą. Odstawiamy na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.
- Zdejmuję cebulę z karpia, doprawiam solą i pieprzem, następnie obtaczam każdą porcję w mące.
- Smażę karpia na klarowanym maśle z obu stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor. Każdy usmażony kawałek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Karpia można udekorować różyczkami zawiniętymi z pokrojonej w długie, cienkie paski, ugotowanej marchewki oraz listkami natki pietruszki.
Wartości odżywcze
W profesjonalnych hodowlach odławia się karpie z wyprzedzeniem i trzyma w specjalnych zbiornikach, dzięki czemu udaje się zlikwidować posmak i zapach mułu w rybie. W rezultacie z karpia po usmażeniu, zwłaszcza na dobrym tłuszczu, wydobywa się najlepszy smak. Polecam na maśle klarowanym, to najlepszy smak w połączeniu z rybą.
Karp smażony przepis
Proponuję udekorowanie każdego kawałka różyczkami zrolowanymi z gotowanej, pokrojonej w cienkie plastry marchewki. Dzięki temu będzie bardzo ładnie prezentować się na talerzu. Podoba Wam się taka dekoracja?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy karp smażony gości na Waszych wigilijnych stołach. Ciekawa jestem, co serwujecie jako dodatki i czy lubicie tę rybę. A może macie jeszcze inne sposoby jak usmażyć karpia? Czekam na informacje od Was!
Moja droga, nie masło!!! Spróbuj na margarynie. A świetnym dodatkiem do niego jest sparzona, drobno pocięta pora, którą można jeszcze sparzyć wrzątkiem.
Drogi Marku, margaryna zawiera szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Trąbi się o tym na całym świecie (są na to potwierdzone, rzetelne wyniki badań) i wycofuje ze sprzedaży, podczas kiedy w Polsce, ponieważ mamy nadprodukcję, poleca się ją nawet w żywieniu małych dzieci. Masło klarowane albo dobrej jakości olej roślinny odporny na wysokie temperatury, ale na pewno nie margaryna :).
Ja tak zrobiłem jak w przepisie. Był niesłony !!!!
Piękne zdjęcia Pani Dorotko
Tak samo robi rodzina mojego męża. Mniam
[..YouTube..] Tak samo robi rodzina mojego męża. Mniam
Nie ma smaku goryczki ani też nie smakuje lepiej.
[..YouTube..] Nie ma smaku goryczki ani też nie smakuje lepiej.
[..YouTube..] @GotujZjunioreM Nie ma smaku goryczki ani też nie smakuje lepiej.
a kiedy przepis na orjentalnego kurczaka z voka?
ja zawszem obieram cytryne 😉
czy jest taki smak goryczki przez tą skórkę , czy wręcz lepiej smakuje ?
[..YouTube..] a kiedy przepis na orjentalnego kurczaka z voka?
[..YouTube..] ja zawszem obieram cytryne 😉
czy jest taki smak goryczki przez tą skórkę , czy wręcz lepiej smakuje ?
U mnie głównym daniemwigilijnym jest karp smażony, podaj,e go z biłą kapustą z grzybami….
Pozdrawiam;))
aaa….i jeszcze majeranek i smażę w bułce zmielonej przeze mnie…….skórka pyszna!
ja cebule dodaje ale zmożoną…. polecam !
A co to cebula zmożona? Może smażona albo zmęczona – już sam nie wiem.
Ja oprócz cebuli dodaję starty na grubych oczkach seler i marchew i tym obkładam karpia- wychodzi pyszny i bez zapachu mułu
O, bardzo ciekawy sposób. A co potem robisz z warzywami? Bo moje mocno przeszły mułem i nie nadawały się już choćby do zupy.