Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony – najpopularniejsza polska potrawa wigilijna, podawana w różnych, nawet najbardziej oddalonych od siebie regionach Polski, choć nie zawsze lubiana przez wszystkich domowników. Karp jest rybą o charakterystycznym smaku i zapachu, a nieumiejętnie przygotowany, w smaku i zapachu może kojarzyć się z rzecznym mułem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na karpia i inne przepisy na potrawy wigilijne

Karp smażony w mojej rodzinie jest głównym daniem wigilijnym. Przygotowuje go moja babcia albo ciocia Celinka: dzień wcześniej płuczą rybę w zimnej wodzie, zdejmują łuski, porcjują i obkładają na całą noc pokrojoną w piórka cebulą, mocno skrapiając sokiem z cytryny. Moja sprawdzona metoda, dobra rada od mojego nieżyjącego już chrzestnego, to wymoczenie, jeszcze przed obłożeniem cebulą i skropieniem cytryną, świeżego karpia w mleku. W tak przygotowanym do smażenia karpiu posmak i zapach mułu zanikają, a ryba, po usmażeniu w mącznej panierce, smakuje doskonale.

Krok 1. Filety karpia porcjujemy i zanurzamy w misce z mlekiem. Odstawiamy na ok. 8 godzin w chłodne miejsce (najlepiej zostawić rybę w lodówce na całą noc).

Krok 2. Wyjmujemy karpia z mleka, osuszamy na papierowym ręczniku i skrapiamy mocno sokiem z cytryny.

Krok 3. Skropionego cytryną karpia obkładamy dokładnie cebulą. Odstawiamy na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.

Krok 4. Zdejmujemy cebulę z karpia, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy każdą porcję w mące.

Krok 5. Smażymy karpia na klarowanym maśle z obu stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor. Każdy usmażony kawałek osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Karpia można udekorować różyczkami zawiniętymi z pokrojonej w długie, cienkie paski, ugotowanej marchewki oraz listkami natki pietruszki.

 

Smażony karp

Smażony karp