Pin It
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karp w galarecie pojawia się na naszym rodzinnym stole wigilijnym od czasu do czasu i nie jest obowiązkowym punktem w menu świątecznego wieczoru. Przygotowuje go moja mama, w bardzo prosty, popularny sposób: gotuje wywar na warzywach i rybich głowach, doprawia i obgotowuje w nim rybę pokrojoną w dzwonka. Ułożony potem na półmisku i zalany wywarem na galaretę karp, może być udekorowany na wiele fantazyjnych sposobów: kolorowymi warzywami, sałatą, natką pietruszki, cytryną, marynowanymi grzybkami, kiszonym ogórkiem albo jajkiem na twardo.

Zobacz też: Więcej pomysłów na karpia i inne przepisy na potrawy wigilijne

Tak przygotowana ryba, postawiona w centralnym miejscu wigilijnego stołu, będzie przyciągać wzrok domowników i gości i stanowić piękny, dekoracyjny akcent.

** Przyprawy i suszone oraz świeże zioła Horeca Select dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry

 

Wykonanie:


Krok 1. W dużym garnku dusimy warzywa na maśle przez ok. 10 minut.

Krok 2. Dodajemy głowy i ogon karpia, zalewamy wrzątkiem, dosypujemy przyprawy i tymianek (oprócz soli i mielonego pieprzu) i gotujemy przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy 2-3 łyżki soli.

Krok 3. Wyjmujemy głowy i ogon karpia z wywaru, dokładamy do garnka dzwonka i na niewielkim ogniu gotujemy przez ok. 15 minut.

Krok 4. Ostrożnie wyjmujemy dzwonka z wywaru, odcedzamy łyżką cedzakową warzywa i przyprawy, na koniec przelewając wywar przez gęste sito lub durszlak wyłożony lnianą ściereczką.

Krok 5. Odcedzony wywar doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, zagotowujemy i przez 5 minut trzymamy na ogniu. Odlewamy 1 łyżkę do kieliszka i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Jeśli nie stężeje, do garnka dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.

Krok 6. Dzwonka układamy na półmisku (można ułożyć je na płasko lub dodać do nich ogon i/lub głowę karpia i ustawić na kształt ryby), dekorujemy warzywami z gotowania i zalewamy wywarem (nie trzeba wykorzystywać całego, można wlać go też do osobnych miseczek).

Krok 7. Wstawiamy półmisek do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka godzin do stężenia.

Krok 8. Kiedy wywar stężeje, karpia w galarecie dekorujemy pozostałymi gotowanymi warzywami i dodatkami: plasterkami cytryny, pokrojonym na plasterki jajkiem na twardo, ziołami, marynowanymi grzybkami lub kiszonym ogórkiem.

 

Karp w galarecie

Karp w galarecie