Karpatka, jedno z ulubionych ciast z okresu mojego dzieciństwa. Moja mama piekła ją z okazji imienin i nieodłącznie kojarzy mi się z naszym gazowym, kapryśnym piekarnikiem, w którym jednym razem ciasto pięknie wyrastało, by podczas kolejnego pieczenia w 100% się nie udać. Najbardziej smakował mi krem, który ukradkiem wyjadałam spomiędzy płatów posypanego cukrem pudrem ciasta.

Karpatka jest bardzo łatwym do upieczenia ciastem, a krem, w najprostszej wersji, można przygotować z ugotowanego na 1/2 l mleka, waniliowego budyniu zmiksowanego z masłem i cukrem pudrem. Jeśli lubicie bardziej maślane kremy, możecie użyć dwóch kostek masła.

Karpatka

Karpatka

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 1,25 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1-2 kostki masła
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (porcja na 1/2 l mleka)
  • 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia w garnku.

Krok 2. Zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub pałką, aż na dnie garnka utworzy się kula ciasta. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3. Do ciasta wbijamy 1 jajko, ucieramy mikserem, stopniowo dodajemy pozostałe jajka.

Krok 4. Pod koniec ucierania wsypujemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Krok 5. Ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy cienko na dwóch płatach papieru do pieczenia (papier musi być wysokiej jakości, najlepiej z silikonem; z gorszego papieru trudno będzie oderwać ciasto) i wstawiamy na dwóch blaszkach do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor (z termoobiegiem krócej – 20 minut), potem zmniejszamy temperaturę do 100 °C i podsuszamy ciasto jeszcze przez ok. 10 minut.

Krok 6. Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu (powinien być gęsty, ale bez grudek). Dokładnie studzimy.

Krok 7. Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera.

Krok 8. Do masła dodajemy cukier puder, znów ucieramy.

Krok 9. Do masła z cukrem dodajemy wystudzon budyń i ucieramy całość na gładki krem.

Krok 10. Kremem smarujemy jeden z wystudzonych płatów ciasta, przykrywamy drugim.

Krok 11. Posypujemy ciasto przesianym przez sitko cukrem pudrem.

 

 

Jak zrobić karpatkę - krok po kroku

Jak zrobić karpatkę – krok po kroku

Zobacz więcej przepisów na najlepsze ciasta

 

Ciasto karpatka

Ciasto karpatka