fbpx
Czytasz właśnie
Keczup

Keczup

Keczup

Jeśli, podobnie jak moja babcia, nie przepadasz za tym sklepowym, w sezonie na pomidory polecam przygotować własny, domowy keczup (lub, jak kto woli, ketchup), z podduszonych na oliwie pomidorów i cebuli, z dodatkiem aromatycznych przypraw, zmiksowanych na gładko w blenderze. Keczup ugotowany we własnej kuchni ma zupełnie inny smak niż ten butelkowy ze sklepu, a dodając według własnego uznania ostrą lub słodką paprykę albo chili, można uzyskać jego odpowiednią łagodność lub pikantność.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe przetwory

Korzystając z przepisu na domowy keczup według receptury mojej babci, samodzielnie przygotowałam i zamknęłam w słoiczkach smaczny dodatek do kiełbasek, parówek, mięsa z grilla i gotowanych jajek.

Ketchup

Keczup

Najlepszy domowy keczup z pomidorów i cebuli, z dodatkiem oliwy, octu i korzennych przypraw.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: keczup
Liczba porcji: 4 słoiczki po 300g
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 kg pomidorów (bez gniazd nasiennych i szypułek, pokrojone, mogą być sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 6 łyżek octu 6% (spirytusowy, jabłkowy lub jasny, winny)
  • ½ szklanki cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki chili albo ostrej lub słodkiej papryki
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Razem z pomidorami do garnka lub na patelnię można dodać 1-2 upieczone w piekarniku lub ugotowane na parze, obrane ze skórki papryki - dla pięknego koloru i łagodniejszego, słodszego smaku.
  2. Moja druga wersja przepisu na ketchup - z jabłkami i bez gałki oraz cynamonu
  3. Jak pasteryzować słoiki

Jak zrobić

  • W garnku, na oliwie z oliwek dusimy pod przykryciem cebulę do miękkości.
  • Dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy aż całość zmięknie, przez ok. 10-15 minut.
  • Odcedzamy warzywa i miksujemy w blenderze.
  • Ponownie przelewamy sos z warzyw do garnka, dolewamy olej i dodajemy przyprawy.
  • Mieszamy i odparowujemy do pożądanej gęstości.
  • Przelewamy keczup do umytych, wyparzonych słoików, które w czasie duszenia warzyw stały w piekarniku nagrzanym do 100 °C. Mocno dokręcamy.
  • Pasteryzujemy przez ok. 10-15 minut słoiki w garnku z gotującą się wodą. Pomiędzy słoikami powinna łatwo przepływać woda, a najlepszy garnek to taki o grubym dnie. Cienkie dno garnka można wyłożyć ściereczką, co zapobiegnie ewentualnemu popękaniu słoików w trakcie pasteryzowania.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ketchup
Ketchup

 

Zobacz też
Makaron z kalafiorem i szpinakiem

 

70 komentarzy
  • Przepis ciekawy i wykorzystałem. Taka moja mała uwaga: autorka coś kiepsko posługuje się nożem – przy krojeniu pomidorów cały czas się zastanawiałem czy nie wjedzie w rękę :).

  • Dziś zrobilam wedlug przepisu, ale nie wyszedl az tak smaczny jak sadzilam, w podanych proporcjach wyszedl mi o wiele za slodki. Ale zapewne wina niedoskonalego smaku lezy w pomidorach. jeszcze nie ma sezonu i te kupione przeze mnie na pewno byly karmione chemia. Nie mniej moze macie pomysl jak zniwelowac tę slodycz? nie chce sama eksperymentowac z przyprawami bo znajac siebie cos spieprze, a na wszystkie skladniki wydalam 40 zl, wiec szkoda bedzie wyzucac.
    ah, moze wiecie co mozna zrobic z gniazdami z pomidorow? zostala mi ich cala miseczka i nie wiem co by z nimi zrobic.

    • Więcej soku z cytryny albo octu powinno pomóc. Gniazda nasienne można wykorzystać do posadzenia pomidorów albo dodać do twarożku do kanapek. Chociaż ja po prostu je zjadam, bo lubię ;).

  • Było pytanie czy można nie dawać octu? W odpowiedzi ktoś napisał aby czymś zakwasić – dlatego ocet albo cytryna. Polecam zatroszczyć się o dobrą odmianę pomidorów, które same w sobie muszą mieć wyrazisty smak: kwaskowato-słodki. Dobrze jest kupić tzw. przedojrzałe pomidory gruntowe. Odpadają pomidory szklarniowe. Dlaczego nie szklarniowe? Z reguły są to odmiany, które dają ilość, a nie jakość. Poza tym mają przyspieszany proces dojrzewania. Za wyjątkiem kilku odmian pomidorów szklarniowych reszta to szrot. Pomidor sam w sobie musi mieć „ten smak”. Mój ketchup wyszedł pyszny. Do podanego przepisu dodałem 2szt. goździka, 3 duże ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, szczyptę selera i pietruszki. Całość przetarłem przez sitko… To z góry sitka włożyłem do słoika, który przyda się do gołąbków. Smacznego 🙂

  • coWy ztymi piekarnikami itd? Wystarczy doprowadzić to co chcemy „zawekować” do wrzenie , a równolegle (np. w zlewozmywaku) czyste słoiki napełnić wrzątkiem. Poczekać chwilę az będą gorące , wylać wrzątek i natychmiast wkładac do nich gorący przedmiot konserwacji. Szybko doczysta wytrzeć słoik i pokrywkę, mocno zakrecić i postawić dogóry dnem. Wypróbowałm 1000 razy ,nigdy się nie zawiodłam , nawet przy wekowaniu zup.

  • Krok 7.
    nie polecam tego kroku nieraz bywa że nie trzymają !

    zamiast tego wystarczy wlewać gorący (nie mniej jak 80 stopni) keczup do słoiczków.
    na wszelki wypadek aby uniknąć pęknięcia słoika to powinien być on ciepły
    nie dość że prościej to wykonać to lepiej tzrymają.

  • Świetny przepis. Nasze Babcie znają najlepsze przepisy. Mam do Ciebie pytanie, cały zeszły tydzień suszyłam pomidory. Słoiki i zakrętki zalałam wrzątkiem. Włożyłam pomidory i czosnek, po czym wszystko zalałam wrzącą oliwą. Zakręciłam i odstawiłam. Czy to pozwoli przetrwać pomidorom do zimy ? Może powinnam potraktować słoiki przygodą w piekarniku, a później (już z zalanymi pomidorami) w kąpieli w garnku ?

  • [..YouTube..] Świetny przepis. Nasze Babcie znają najlepsze przepisy. Mam do Ciebie pytanie, cały zeszły tydzień suszyłam pomidory. Słoiki i zakrętki zalałam wrzątkiem. Włożyłam pomidory i czosnek, po czym wszystko zalałam wrzącą oliwą. Zakręciłam i odstawiłam. Czy to pozwoli przetrwać pomidorom do zimy ? Może powinnam potraktować słoiki przygodą w piekarniku, a później (już z zalanymi pomidorami) w kąpieli w garnku ?

  • Bardzo azne pytanie! Robie keczup pierwszy raz w zyciu i to z tego wlasnie przepisu 🙂 Czy moge uzyc octu winnego?

  • Słowniki dopuszczają pisownię keczup i ketchup.Tak samo jak William Shakespeare możesz pisac Szekspir i Chopin Szopen 🙂

  • zostaje nawet sporo. Można nie wyjmować pestek i potem przecedzić zmiksowane pomidory na durszlaku o drobnych oczkach. Ale osobiście wolę usunąć pestki ręcznie, zajmuje to mniej czasu :).

  • Czasem jak coś przygotowuję i w przepisie jest usunięcie pestek, to mam wrażenie że po wyjęciu owych pestek z pomidora to już niewiele w nim zostaje 😀

  • O, nie wiedziałam, że można zakwasić kwaśnym jabłkiem. Podoba mi się ten pomysł, bo ocet zwykle uznaję za zbyt mocny 🙂

  • [..YouTube..] zostaje nawet sporo. Można nie wyjmować pestek i potem przecedzić zmiksowane pomidory na durszlaku o drobnych oczkach. Ale osobiście wolę usunąć pestki ręcznie, zajmuje to mniej czasu :).

  • [..YouTube..] @pepsysxd zostaje nawet sporo. Można nie wyjmować pestek i potem przecedzić zmiksowane pomidory na durszlaku o drobnych oczkach. Ale osobiście wolę usunąć pestki ręcznie, zajmuje to mniej czasu :).

  • Trzeba czymś zakwasić. Jak nie octem, to sokiem z cytryny albo dodatkiem obranych ze skórki i pokrojonych, winnych, soczystych jabłek do duszenia z pomidorami i cebulą.

  • U mnie w końcu zapach zniknął, ale trwało to zdecydowanie za długo. Bo ja codziennie w Thermomix’ie robię kakao dla dzieci i wiele innych słodkości, które aromatu keczupowego wcale nie potrzebują 😉

  • Domowy keczup ma dla mnie wymiar sentymentalny, bo robił go mój dziadek – najmilej wspominam taki z dużą ilością cebuli. Wyszedł „keczup cebulowy”, ale był przepyszny:) Ja sama jeszcze nigdy nie robiłam, ale czas w końcu spróbować:)

  • Widziałam i nawet skomentowałam :). Więcej mięsa będzie wkrótce, jak się skończy sezon na pyszne owoce i warzywa, a na razie zapraszam na moją stronę do poszperania w archiwalnych przepisach :).

  • haha, bardzo fajne te Twoje filmiki! :))
    chcemy Cię naśladować i zrobiliśmy na swoim koncie jak zrobić koktajl bananowy ^^.
    daj przepisy na jakieś mięso 😀

  • mogę, tylko jeszcze mam w kolejce przepis na gołąbki na życzenie jednej z Czytelniczek :). To ma być tortilla pszenna?

  • a owszem, przed montażem filmu sprawdziłam w Słowniku Języka Polskiego PWN online i obie formy są poprawne :).

  • [..YouTube..] Widziałam i nawet skomentowałam :). Więcej mięsa będzie wkrótce, jak się skończy sezon na pyszne owoce i warzywa, a na razie zapraszam na moją stronę do poszperania w archiwalnych przepisach :).

  • [..YouTube..] @Grzybobranie23 Widziałam i nawet skomentowałam :). Więcej mięsa będzie wkrótce, jak się skończy sezon na pyszne owoce i warzywa, a na razie zapraszam na moją stronę do poszperania w archiwalnych przepisach :).

  • Olu, pamiętam, że u mojej mamy, która też ma Thermomix, podobnie było z zupą krem z ogórka. Pokrywka, a zwłaszcza guma uszczelniająca, przeszły zapachem ogórków i nie chciały go puścić.

  • Ja robiłam keczup w Thermomix’ie. Części metalowe umyły się bez problemu, ale te z tworzywa długo miały zmieniony kolor i zapach.
    A bobu nigdy na większą skalę nie gotowałam…

  • O, a to ciekawe, bo ja z kolei wstawiłam garnek do zmywarki i nie ma śladu. Za to po sezonie na bób mogę wyrzucić mniejszy garnek, w którym go gotowałam – ma okropny osad, którego nic nie chce usunąć.

  • Nie jestem fanką keczupu, ale mój Janek jada go codziennie. Jak do tej pory domowy zrobiłam tylko raz. Był pyszny. Pamiętam jednak, że długo nie mogłam potem pozbyć się zapachów keczupowych z naczynia, w którym gotowałam keczup – nawet mycie w zmywarce lub z płynem do naczyń nie pomagało 🙁

  • Teraz pomidory są najlepsze na przetwory ! Mam już trochę słoików, a w garnku gotują się kolejne kilogramy, tym razem pomidory z papryką i śliwkami.

  • @Grzegorz Zrobiłam tylko dwa, bo już nie mam ich gdzie ustawiać ;). Ale u nas akurat keczup schodzi powoli, w przeciwieństwie do soku pomidorowego 100% i pomidorów z puszki. Chciałabym jeszcze zrobić dwa kolejne, według drugiego przepisu, ale nie wiem czy się wyrobię :). @Gruszka pozazdrościć miłego prezentu :).

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom