Smaczne, klasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Upieczone kilka dni przed Wigilią, nabierze pełni smaku, aromatu i odpowiedniej miękkości. Klasyczny keks, z bakaliami, który, dla urozmaicenia, można polać polewą czekoladową, co roku gości na naszym rodzinnym, wigilijnym stole.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Boże Narodzenie

Keks jest bardzo prostym do upieczenia ciastem, a dzięki odpowiednio przygotowanym bakaliom, po pokrojeniu zaskoczy pięknymi kolorami równomiernie rozłożonych dodatków.

Keks na Boże Narodzenie

Keks na Boże Narodzenie

Keks – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: ok. 1 godzina

Składniki (na 1 keksówkę 12 x 30 cm):

  • 1¾ szklanki mąki
  • ¾ (150 g) kostki masła
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele, skórka z pomarańczy)

Przydatne poradniki:

  1. Jak przygotować bakalie do ciasta
  2. Jak zrobić cukier waniliowy

 

Wykonanie:


Krok 1. Masło ucieramy na pulchny krem.

Krok 2. Do miski z masłem wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijamy dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego jajka z masłem.

Krok 3. Do masy maślano-jajecznej dosypujemy cukier i znów ucieramy całość na gładko.

Krok 4. Dosypujemy dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy do gładkości.

Krok 5. Mieszamy masę na keks z pokrojonymi bakaliami, przygotowanymi wcześniej w odpowiedni sposób (rodzynki namoczone w rumie, orzechy i migdały obtoczone w mące).

Krok 6. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą/mąką/kaszą manną. Przelewamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Pieczemy przez ok. 30 minut.

UWAGA: jeśli ciasto w trakcie pieczenia zbyt mocno zrumieni się od góry, a po wbiciu drewnianego patyczka okaże się, że środek jest surowy, pieczemy je dłużej, przykrywając z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

 

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks

Keks