Obok klusek śląskich białych, które znam z dzieciństwa, w kuchni polskiej, a konkretnie w kuchni śląskiej na stołach gości często ich siostrzana, czarna odmiana. Kluski śląskie czarne, których kolor należałoby właściwie nazwać szarym, przygotowuje się jednak w nieco odmienny sposób. 1/3 całości ziemniaków przeznaczonych na kluski należy zostawić surową, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odczekać aż ściemnieją, a następnie odcisnąć i dodać do ugotowanych, ostudzonych i zmielonych w maszynce ziemniaków i wymieszać z mąką.

Czarne kluski gotuje się nieco dłużej, bo aż 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku i mają tę zaletę, że można je odgrzać drugiego dnia po przyrządzeniu i nie będą tak twarde jak kluski białe. Ostateczny kolor, jaki uzyskają kluski, zależy od rodzaju ziemniaków. Najlepiej będą się do nich nadawać odmiany sypkie, szybko ciemniejące po utarciu (moje niestety nie chciały ściemnieć nawet po 30 minutach, a kluski po ugotowaniu przybrały jasno-szarą barwę, której nawet nie oddaje powyższa fotografia :) ).

Kluski śląskie czarne polecam polać sosem grzybowym, mięsnym albo pomidorowo-śmietankowym z koperkiem. Będą smacznym dodatkiem do kotletów mielonych lub rolady śląskiej.

Kluski śląskie czarne

Kluski śląskie czarne

  • 1 kg ugotowanych, sypkich ziemniaków
  • 1/2 kg surowych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1.

Wykonanie:

 

Krok 1. Ugotowane ziemniaki studzimy, następnie mielimy w maszynce.

Krok 2. Surowe ziemniaki obieramy, oczkujemy, myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekamy aż ściemnieją.

Krok 3. Utarte ziemniaki odciskamy i mieszamy ze zmielonymi, gotowanymi. Możemy też dodać skrobię, która osadziła się na dnie naczynia z odciśniętym płynem z ziemniaków.

Krok 4. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównujemy w naczyniu, wykrawamy 1/4 z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wykrojone ziemniaki do naczynia.

Krok 5. Zagniatamy ciasto na kluski.

Krok 6. Z ciasta formujemy niewielkie, okrągłe kluski, w każdej robimy palcem dziurkę.

Krok 7. Wkładamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka i gotujemy na dużym ogniu aż wypłyną na powierzchnię.

Krok 8. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy czarne kluski jeszcze przez 15 minut.

 

Jak zrobić kluski śląskie czarne - krok po kroku

Jak zrobić kluski śląskie czarne – krok po kroku

Czarne kluski śląskie

Czarne kluski śląskie