Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej, które często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, szczególnie w tej „trudnej” czynności, jaką było robienie dziurek w uformowanych kluskach i przykrywanie ich ściereczką. Kluski śląskie podawało się u nas w wersji białej (na Śląsku jada się też czarne kluski), wyłącznie z ugotowanych ziemniaków. Były jednym z obowiązkowych dodatków do kotletów mielonych, ale ja najbardziej lubiłam je jako samodzielne danie, bez mięsa, polane gęstą śmietaną.

Zobacz też: Pomysły na sosy i kotlety

Kluski śląskie przez ostatnie kilka lat zniknęły z mojego jadłospisu. Próbując wielu nietypowych potraw, eksperymentując w kuchni, zapomniałam, że czasem to, co dobre, wcale nie musi być skomplikowane i pochodzić z daleka. Dziś przywołuję kolejny smak z dziecięcych lat i kosztuję smacznych klusek śląskich, zwanych na Śląsku gůmiklyjzami.

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko (opcjonalnie)*

Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1.

* Są różne szkoły przygotowania klusek śląskich białych – jajko w jednych domach jest dodawane, w innych nie i każdy sobie może zadecydować które kluski smakują mu lepiej :).

Wykonanie:

Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.

Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.

Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę i, opcjonalnie, wbijamy jajko.

Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.

Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.

Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.

 

 

Jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

Jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

Kluski śląskie podajemy gorące, bezpośrednio po przyrządzeniu. Można polać je masłem, śmietaną lub sosem grzybowym (np. sosem kurkowym) albo mięsnym.

Kluski śląskie przed gotowaniem

Kluski śląskie przed gotowaniem

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym