Sezon na śliwki jest świetną okazją do nauczenia się wypieku pleśniaka, przygotowania powideł śliwkowych i ogromnego apetytu na pyszne knedle ze śliwkami, do których najlepiej pasują nasze polskie śliwki-węgierki, dojrzałe, z odchodzącą pestką. Przygotowuję je z ciasta z gotowanych, ciepłych ziemniaków zmielonych w maszynce, z dodatkiem mąki i jajek, którym obtacza się śliwki bez pestek, posypane niewielką ilością cukru i cynamonu.

Zobacz też: Inne pomysły na śliwki oraz na knedle

Knedle ze śliwkami, niesłodzone, można podawać z dodatkiem zasmażanej kapusty, polane bułką tartą zezłoconą na maśle. W wersji nieco bardziej słodkiej wyśmienicie smakują z posłodzonym nadzieniem z dodatkiem cynamonu, polane sosem z masła, bułki tartej, odrobiny miodu i grubo siekanych orzechów.

Bardzo je lubię w obydwu wersjach!

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Krok 2. Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.

Krok 3. Dzielimy ciasto na ok. 30 kawałków.

Krok 4. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, rozciągamy, na środku układamy śliwkę, podsypujemy niewielką ilością cukru i cynamonu, zlepiamy brzegi, a następnie kulamy knedel.

Można też wałkować ciasto na omączonej stolnicy, wykrawać duże koła, nakładać nadzienie, sklejać i kulać.

Krok 5. Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.

Krok 6. Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.

Krok 7. Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy sosem przygotowanym z zezłoconej na stopionym maśle bułki tartej z dodatkiem miodu i orzechów nerkowca.

Knedle ze śliwkami z sosem miodowo-orzechowym

Knedle ze śliwkami z sosem miodowo-orzechowym

Knedle śliwkowe

Knedle śliwkowe