Pin It

Nie są to bynajmniej knysze, jakie można było spotkać przed 2012 rokiem na wrocławskim Dworcu Głównym PKP i PKS :). To knysze z cebulą, drożdżowe trójkąciki – potrawa wigilijna. Idealnie nadają się do zaglądania do spiżarni jeszcze przed uroczystą kolacją i podgryzania po kryjomu, ale najlepiej smakują w towarzystwie barszczu czerwonego.

Zobacz też: Przepisy na inne potrawy wigilijne

Knysze z cebulą to tradycyjna, wigilijna potrawa przygotowywana w mojej rodzinie od 15 lat. Przygotowujemy je wspólnie z moją mamą 1-2 dni przed Wigilią i zawsze robimy odrobinę więcej farszu, bo ciężko powstrzymać się przed jego podjadaniem, zwłaszcza będąc takim miłośnikiem cebuli jak ja.

Knysze z cebulą

Knysze z cebulą

 

Knysze z cebulą – przepis


Składniki (dla 6 osób):

  • 250 g mąki
  • 20-30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 300 g posiekanej cebuli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • mleko
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Wykonanie:


Krok 1. Przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy kilka łyżek mleka i mieszamy z mąką aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Krok 2. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałą mąkę, jajka, odrobinę soli i roztopione masło.

Krok 3. Wyrabiamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 4. Dodajemy szczyptę soli do cebuli i podgrzewamy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy oliwę i podsmażamy aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 5. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 2 mm, wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na każde kółko nakładamy łyżeczką porcję cebuli tak, aby pierożek można było łatwo skleić w trójkątny kształt (uwaga: to bardzo ważne, aby ciasto było dokładnie sklejone, w przeciwnym razie rozklei się w trakcie pieczenia).

Krok 6. Knysze układamy na natłuszczonej blasze, zostawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia, następnie  smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w temperaturze 180-200 °C aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Podajemy jako znakomity dodatek do barszczu, zupy grzybowej lub rosołu rybnego.

Smacznego! :)

 

Knysze z cebulą

Knysze z cebulą

Przepis jest moją propozycją w zabawie Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 organizowanej przez Olgę Smile prowadzącą bloga kulinarnego SmakImprezy.pl.