fbpx
Czytasz właśnie
Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

Kompot truskawkowy

Do letniego, niedzielnego obiadu musi być kompot z sezonowych owoców, bez dwóch zdań. W sezonie na truskawki musi być to kompot z truskawek, do którego można dodać sok z cytryny oraz wanilię, a właściwie skórkę z laski wanilii, bo miąższ został już wcześniej wykorzystany do upieczenia sernika.

Zobacz też: Więcej przepisów na napoje

Kompot z truskawek to piękny zapach w kuchni w czasie gotowania. Pomimo upałów, w piwnicy, przy otwartym oknie, z którego rozpościerał się widok na podwórko i ulicę, gotowała go przed laty moja babcia, zastępując trudno wówczas dostępną wanilię aromatem z małej buteleczki. Bezpośrednio z przydomowego ogródka można było wejść przez okno do piwnicznej kuchni, albo dostać szklankę kompotu na wynos i usiąść pod jednym z drzewek i w cieniu napić się ulubionego kompotu. Pyszny smak truskawek można połączyć z rabarbarem, pokrojonym na niewielkie kawałki, a wcześniej, w razie potrzeby, obranym z wierzchniej skórki. Najlepiej smakuje schłodzony, ale to właśnie taki ciepły, na który niecierpliwie się czekało, zapamiętałam z dawnych lat.

Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

Kompot z truskawek z dodatkiem cytryny lub pomarańczy i wanilii, pięknie pachnący i smakujący jak w czasach dzieciństwa. Najlepszy kompot z truskawek do obiadu.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Leżakowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 35 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Polska
Przepis na: kompot z truskawek
Liczba porcji: 1200 ml
Kalorie: 29kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g truskawek (umyte, bez szypułek)
  • ½ cytryny (można zastąpić pomarańczą)
  • 3-6 łyżek cukru (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem, albo wykorzystać do gotowania kompotu dodatek słodkich owoców: bardzo dojrzałych jabłek, bananów)
  • 1 laska wanilii (może być pusta w środku)
  • 1 l wody

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kompot z truskawek można podać od razu po ugotowaniu, na ciepło lub wystudzić i schłodzić w lodówce.
  2. Truskawki - właściwości, walory i witaminy

Jak zrobić

  • W 1,5-litrowym garnku zasypujemy truskawki cukrem i odstawiamy na ok. 1 godzinę, żeby puściły sok.
  • Wyjmujemy truskawki z soku do osobnej miseczki, a do garnka wlewamy wrzątek i dokładamy skórkę waniliową. Zagotowujemy całość.
  • Do truskawek wciskamy sok z cytryny, a całość wlewamy do garnka z kompotem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 29kcal (1%) | Węglowodany: 7g (2%) | Sód: 4mg | Potas: 35mg (1%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina C: 13.5mg (16%) | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kompot z truskawek
Kompot z truskawek
4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom