Konfitura z malin

Konfitura z malin

Pyszna, aromatyczna, konfitura z malin na jesień i zimę. W jesienno-zimowe chłody bardzo lubię słodzić nią herbatę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku, aromatu i koloru. Konfitura z malin w herbacie poprawia nastrój, gdy za oknem brakuje słońca, przypominając długie, gorące, letnie dni i zapach świeżych owoców. Można dodać ją do biszkoptowego placka lub udekorować odrobiną pyszny i prosty do zrobienia sernik waniliowy albo lody.

Zobacz też: Przepis na dżem malinowy i inne pomysły na maliny

 

Przepis na konfiturę z malin

Czas przygotowania: 1-2 godziny

Czas oczekiwania: kilkanaście-kilkadziesiąt godzin

Składniki (na ok. 6 porcji po 150 g):

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • sok i miąższ z 1 cytryny

Przydatne poradniki:

  1. Jak pasteryzować słoiki
  2. Przetwory z owoców – porady

 

Wykonanie:


Krok 1. Maliny delikatnie płuczemy na sicie. Odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zasypujemy częścią cukru i odstawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok.

Krok 2. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. 1 kg cukru (lub mniej, jeśli część została wykorzystana do zasypania malin) zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku oraz sokiem z miąższem z cytryny , mieszamy i zagotowujemy.

Krok 3. Do wrzącego syropu dodajemy maliny i duże kawałki skórki z cytryny i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwamy powstałą na powierzchni pianę.

Krok 4. Studzimy konfiturę z malin i pozostawiamy pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.

Krok 5. Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażymy konfiturę z malin, aż maliny staną się szkliste, lekko przezroczyste.

Krok 6. Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z malin przelewamy do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem. Zakręcamy słoiki i uszczelniamy, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.

Krok 7. Słoiki odwracamy do góry dnem i zawijamy szczelnie w gruby koc lub kładziemy pod kołdrę albo poduszkę i czekamy kilka-kilkanaście godzin aż ostygną. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.




Która smakuje Wam lepiej? Konfitura z malin czy truskawkowa?

Konfitura malinowa

Konfitura malinowa