Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski, nazywany też fenkułem, jest smacznym warzywem o nietypowym, anyżowym smaku. Doskonale smakuje na surowo, jako składnik surówek i sałatek, a podstawowym sposobem jego przyrządzenia na ciepło jest podduszenie na maśle. We Włoszech popularny dodatek do obiadu lub kolacji to koper włoski w beszamelu. Podduszony na maśle, wymieszany z niezbyt gęstym, beszamelowym sosem, codziennie gościł na moim talerzu podczas ostatnich wakacji zimowych w Val di Fiemme. Moja ciocia, od 7 lat mieszkanka słonecznej Italii, przygotowała dla nas z kolei fenkuła duszonego na oliwie z oliwek, posypanego świeżo startym parmezanem.

Moja wersja będzie jednak odrobinę inna od opisanych powyżej sposobów przygotowania fenkuła. Zapraszam do wypróbowania przepisu na koper włoski zapiekany w beszamelu.

Jak zrobić koper włoski zapiekany w beszamelu – film kulinarny Full HD

 

Przepis na koper włoski zapiekany w beszamelu risotto z karczochami

 

Czas przygotowania: 30 minut

Czas zapiekania: 25 minut

 

Składniki (dla 4 osób):

 

Duszenie kopru włoskiego:

  • 4 bulwy kopru włoskiego (fenkuła) (oczyszczone)
  • 1/4 kostki masła
  • sól

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 4 łyżki tartego parmezanu

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Jak oczyścić koper włoski


 

Wykonanie:

 

Krok 1. Koper włoski kroimy w ósemki i moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy.

Krok 2. Na patelni, na niewielkim ogniu, topimy masło i dusimy koper włoski przez ok. 15 minut.

Krok 3. W czasie gdy koper włoski dusi się na maśle, przygotowujemy sos beszamelowy. Topimy w garnku masło na niewielkim ogniu, podsypujemy mąką i, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.

Krok 4. Zalewamy zasmażkę mlekiem, dodajemy przyprawy i, cały czas mieszając, gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Krok 5. Podduszony na maśle koper włoski układamy na dnie naczynia do zapiekania.

Krok 6. Po wierzchu polewamy koper włoski sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.

 

 

Koper włoski zapiekany w sosie beszamelowymKoper włoski zapiekany w sosie beszamelowym