fbpx
Czytasz właśnie
Koreczki z cukinii

Koreczki z cukinii

Koreczki cukiniowe

 Po gotowaniu świątecznych, wigilijnych przysmaków, a następnie najedzeniu się do syta kutią, barszczem czerwonym, pierogami ruskimi, uszkami i wieloma innymi, tradycyjnymi daniami, których z reguły mamy na naszych wigilijnych stołach aż 12, przychodzi czas przygotowań potraw na sylwestrowe przyjęcie. Tym z Was, którzy Sylwestra spędzają w domu, proponuję koreczki z cukinii, które można jeść rękoma (tzw. fingerfood). Nie trzeba ich podgrzewać i potem, po przygotowaniu, ładnie wyglądają na rozstawionych na stole talerzach. Będą miłą odmianą dla wszystkich, którzy pofolgowali sobie w okresie świątecznym i postanawiają ograniczyć się nieco z jedzeniem po Bożym Narodzeniu. Zobaczcie jak zrobić koreczki cukiniowe.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Koreczki z cukinii to bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska. Tylko kilka składników potrzeba do ich zrobienia. Jednak to właśnie dlatego warto zwrócić uwagę na ich jakość! Wybierzcie ładną, młodą cukinię bez plamek, koniecznie o jędrnym miąższu. Oprócz tego postawcie na twarożek o kremowej konsystencji i niekwaśnym smaku. Wykorzystajcie również aromatyczne przyprawy. Goście i domownicy nie będą mogli oderwać od nich oczu! Ani się obejrzycie, jak koreczki z cukinią znikną ze stołu :).

Koreczki cukiniowe

Koreczki z cukinii

Niskokaloryczne, lekkostrawne, wegetariańskie koreczki cukiniowe czyli przepis na koreczki z cukinii z twarożkiem, cebulą, rukolą i kolorowym pieprzem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Przepis na: koreczki z cukinią, koreczki z cukinii, ruloniki z cukinii
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 47kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 niewielkie cukinie
  • 12 listków świeżej bazylii
  • 24 listki rukoli
  • 72 ziarna kolorowego pieprzu
  • 1 cebula
  • 200 g twarożku kanapkowego
  • oliwa z oliwek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Koreczki z cukinii można podać na ciepło, zaraz po ugrillowaniu i zawinięciu, lub pozostawić do ostygnięcia. Są lekkie, niskokaloryczne i zdrowe.

Jak zrobić

  • Cukinię myję, odcinam końce, przekrawam na pół i kroję w podłużne, cienkie plastry (np. za pomocą krajarki do żółtego sera).
  • Każdy plasterek smaruję oliwą z oliwek i grilluję na suchej, teflonowej patelni lub patelni do grillowania.
  • Plasterki grillowanej cukinii posypuję drobno pokrojoną bazylią.
  • Dokładam całe listki rukoli, twarożek, po 3 ziarna pieprzu i ewentualnie posypuję delikatnie solą.
  • Zawijam ruloniki i wbijam w nie wykałaczki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 47kcal (2%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 33mg (1%) | Potas: 120mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 185IU (4%) | Witamina C: 4.5mg (5%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Są lekkie i bardzo ładnie prezentują się na półmisku. A może jeszcze, oprócz tego co w przepisie, dodać coś czerwonego do każdego z nich? Macie jakieś pomysły?

Zobacz też
Wafle

Koreczki cukiniowe
Koreczki cukiniowe

Dajcie mi znać w komentarzach, jak udały się Wam cukiniowe koreczki. Bardzo jestem ciekawa! A może wykorzystacie inne warzywo i zawiniecie je w ten sam sposób? Czekam na Wasze pomysły i inspiracje!

17 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom