Pin It
Koreczki

Koreczki

Bardzo prostą do zrobienia przekąską, idealną do podania na Sylwestra, Andrzejki lub inną imprezę, są kolorowe koreczki. Można zrobić je z dowolnych składników, przygotowując wersję mięsną lub wegetariańską, z owocami, serem, wędlinami i warzywami, a nawet marynowanymi grzybkami lub rybą.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski

Moje koreczki imprezowe najczęściej przygotowuję z kabanosów, żółtego i pleśniowego sera, oliwek, pomidorków koktajlowych i winogronu. Czasami wykorzystuję też pokrojoną w paski i zrolowaną, gotowaną wędlinę drobiową lub wędzony boczek. Kroję składniki w kostkę lub zostawiam w całości, nadziewam na wykałaczki i wbijam wszystkie gęsto w owiniętą folią aluminiową połowę główki kapusty.

Koreczki bardzo ładnie się prezentują, są świetną zakąską do alkoholu i z reguły jako pierwsze znikają z imprezowego stołu. Ponieważ łączę składniki na wiele sposobów, każdy z gości znajdzie tu coś dla siebie.

Krok 2. Składniki pokrojone w kostkę lub na plasterki albo pozostawione w całości nabijamy na wykałaczki. Najlepiej dobierać składniki pasujące do siebie smakowo: np. łączyć sery z owocami lub kabanosa z oliwkami. Warto stworzyć wiele koreczkowych wariantów, dzięki temu każdy z gości znajdzie swoje ulubione połączenie smakowe.

UWAGA: składniki, które po obraniu i pokrojeniu ciemnieją (np. awokado) można przed nakłuwaniem na wykałaczki skropić sokiem z cytryny.

Krok 3. Wykałaczki ze składnikami nakłuwamy na zawiniętą w folię kapustę.

 

Koreczki

Koreczki