Pin It

Od dziecka nie przepadałam za mięsem i nie lubiłam kotletów schabowych, ale czasami mojej mamie udało się nakarmić mnie kotletem „schabowym” z piersi kurczaka. Podawany był obowiązkowo w towarzystwie uwielbianych przeze mnie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz domowych ogórków kiszonych, w których podwórkowej, letniej „produkcji” zawsze brała udział cała nasza rodzina. 

Delikatne mięso w kotlecie z piersi kurczaka można zapanierować tylko w przyprawionym jajku i bułce, ale najlepszy efekt, podobnie jak w przypadku kotletów de volaille uzyskamy, obtaczając je w pierwszej kolejności w mące. Jako dodatek, zamiast kiszonego ogórka, warto podać do nich marchewkę z groszkiem lub surówkę z marchewki z jabłkiem.

Kotlet z piersi kurczaka

Kotlet z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka – przepis


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 100 g (1/2 kostki) masła (klarowane) lub olej słonecznikowy
  • przyprawa do kurczaka (mieszanka papryki, kolendry, imbiru i czosnku)
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane

 

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso tłuczemy tłuczkiem (można włożyć je do śniadaniowego woreczka, żeby nie pryskało).

Krok 2. Jajko rozkłócamy z przyprawami.

Krok 3. Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.

Krok 4. Układamy kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i na średnim płomieniu smażymy kotlety z obydwu stron (jeśli bułka się przypala, zmieniamy olej po każdej usmażonej sztuce lub wyławiamy ją za pomocą drewnianej łyżki).

Krok 5. Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.

 

 

Kotlet "schabowy" z piersi kurczaka

Kotlet „schabowy” z piersi kurczaka