Pin It

W moim rodzinnym domu podstawowym daniem na niedzielny obiad były kotlety mielone lub schabowe. Zaprezentuję Wam dziś te pierwsze, przygotowane po konsultacji z moją mamą, która przygotowuje najlepsze kotlety mielone. Dodaje do nich odrobinę czosnku i suszonego majeranku, dzięki czemu są dobrze doprawione i bardzo przyjemnie pachną. Sekretem ich udanej konsystencji jest dodatek suchej bułki namoczonej w wodzie, dzięki której kotlety nie rozpadają się, a mięso jest miękkie i łatwo formuje się w kulki.

Zobacz też: Pomysły na sosy i inne dodatki

Tradycyjnym dodatkiem do kotletów mielonych w moim domu rodzinnym są ziemniaki, które polałam sosem przygotowanym z nazbieranych niedawno pod Twardogórą borowików.

 

Kotlety mielone – przepis


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 sucha bułka (namoczona w wodzie, odciśnięta)
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Akcesoria kuchenne:

  • 3 miski: mała, średnia i duża
  • praska do czosnku
  • patelnia
  • łopatka do przewracania i wyjmowania kotletów
 

Wykonanie:


 

Krok 1. Przygotowanie mięsa

Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.

Krok 2. Formowanie kulek na kotlety

Formujemy kulki, które z łatwością mieszczą się w dłoni, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej.

Krok 3. Smażenie kotletów

Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na złotobrązowy kolor. Jeśli wszystkie naraz nie mieszczą się na patelni, smażymy partiami i staramy się po każdym smażeniu usunąć czarną, przypaloną bułkę tartą, która ewentualnie może się pojawić na patelni.

Krok 4. Osączanie nadmiaru tłuszczu

Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

 

Masz ochotę na coś jeszcze?

Kotlety mielone można podawać na bardzo wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Moja propozycja to gotowane ziemniaki i sos grzybowy albo kluski śląskie. A w jakich zestawach Wy lubicie je najbardziej?

Kotlety mielone z czosnkiem i majerankiem

Kotlety mielone z czosnkiem i majerankiem