Pin It
Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Na Górnym Śląsku, w domu mojej przyjaciółki, podpatrzyłam kiedyś jak zrobić kotlety ziemniaczane, pod względem składu podobne odrobinę do klusek śląskich i kopytek, ale, zamiast gotowania, smażone na patelni na oleju.

Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na danie kuchni wegetariańskiej i zastąpienie tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania nadają się również ugotowane ziemniaki, które zostały w kuchni po poprzednim obiedzie. Takie kotlety można podać jako główne danie obiadowe, z dodatkiem warzywnej surówki.

Zobacz też: Inne pomysły na ziemniaki i więcej przepisów dla wegetarian

 

Przepis na kotlety ziemniaczane

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (ugotowane, ostudzone, zmielone w maszynce)
  • 1  nieduża cebula (drobno pokrojona)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
 

Wykonanie:

 

Krok 1. Cebulę ubijamy z ziemniakami na dnie miski.

Krok 2. Dzielimy ziemniaki z cebulą na 4 części, jedną wyjmujemy, ale pozostawiamy w misce.

Krok 3. W miejsce po ziemniakach z cebulą wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Krok 4. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zagniatamy farsz.

Krok 5. Obtaczamy dłonie w mące ziemniaczanej i kulamy kotlety. Każdy kotlet spłaszczamy i układamy na delikatnie omączonej stolnicy.

Krok 6. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce.

 

Kotlety z ziemniaków

Kotlety z ziemniaków