Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Znam niewielu miłośników „niekremowych” i orzeźwiających, cytrusowych deserów. Z reguły wolimy ciasta słodkie, często karmelowe, torty biszkoptowe przekładane kremem. Znam wielu miłośników karpatki i Pani Walewskiej. Dla wszystkich pozostałych, pragnących odmiany i smaku lata, nawet w środku zimy, chętnie przygotuję krem cytrynowy czyli lemon curd. Można zjadać go bezpośrednio ze słoiczka, tuż po porządnym schłodzeniu w lodówce. Można przełożyć nim tort cytrynowy albo nałożyć odrobinę na pokrojoną babkę piaskową lub brioszki. Co tam, można nawet nałożyć odrobinę na kanapkę, dodać do lodów albo sałatki owocowej. Jeśli przypadły Wam do gustu serwowane w szkolnych sklepikach lat ’90 cukierki „Shock” z gumą do żucia, krem cytrynowy to ich łagodniejsza, smaczna wersja.

Zobacz też: Więcej przepisów na desery i domowe przetwory

 

Krem cytrynowy – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki (na ok. 2 słoiki 0,8 l):

  • 6 jajek (rozkłócone widelcem w miseczce)
  • 6 cytryn (wyszorowane, sparzone; wyciśnięty sok; starta skórka)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka (200 g) masła
Przepis jest lekko zmodyfikowaną (więcej cukru) wersją kremu cytrynowego z książki „Przetwory. Domowe receptury przez cały rok” autorstwa Olgi Smile

Wykonanie:

Krok 1. Sok, startą skórkę, cukier i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.

Krok 2. Dodajemy rozkłócone jajka, przelewając je stopniowo przez sitko i cały czas dokładnie mieszając.

Krok 3. Podgrzewamy krem na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, zapobiegając ścięciu się jajek.

Krem 4. Zgęstniały krem przelewamy do słoiczków, studzimy i schładzamy w lodówce. Ewentualne grudki możemy rozetrzeć przez sito.

Krem cytrynowy lemon curd można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy