Pin It

Najprostszy krem czekoladowy, który idealnie nada się do przełożenia tortu lub dekoracji babeczek cupcakes można przygotować z kremowego sera, np. mascarpone, zmiksowanego z roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką, najlepiej deserową. Te dwa składniki wystarczą w zupełności do uzyskania idealnej, kremowej konsystencji, a dodatkowo, dla smaku, można dodać w trakcie miksowania 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz 1-4 łyżki cukru pudru, w zależności od pożądanej intensywności smaku i koloru. Zamiast cukru pudru można wykorzystać zwykły cukier, roztapiając go wcześniej razem z czekoladą.

Zobacz też: Pomysły na tort i babeczki cupcakes

Przygotowany w ten sposób krem czekoladowy można też wzbogacić o dodatek likieru czy pokruszonej lub pokrojonej w drobną kostkę, albo utartej na tarce o grubych oczkach, twardej czekolady. Podobnie jak w przypadku innych, podstawowych receptur, również tutaj mamy pole popisu dla naszych cukierniczych, kuchennych eksperymentów z konsystencją i smakiem.

Krem czekoladowy zmiksowany ze składników z poniższej listy wystarczy do przełożenia dwóch warstw biszkoptu o średnicy 21-24 cm oraz wykonania kilku drobnych dekoracji  na wierzchu, za pomocą szprycy lub do dekoracji ok. 24 szt. małych babeczek.

Krem czekoladowy – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut Czas tężenia: ok. 1-2 godziny Składniki (do przełożenia dwóch warstw tortu o średnicy ok. 21-24 cm lub dekoracji 24 małych babeczek):

  • 250 g kremowego sera, np. mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 1-4 łyżki cukru lub cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Wykonanie:

Krok 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli używamy cukru, mieszamy go z czekoladą w trakcie roztapiania. Cukier puder można dodać później, w trakcie miksowania.

Krok 2. Miksujemy mascarpone na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem. Jeśli używamy cukru pudru, miksujemy go razem z serem, jeśli wcześniej nie został już dodany do roztapianej czekolady.

Krok 3. Dodajemy do masy roztopioną (ale nie gorącą!) czekoladę i na średnich obrotach miksera miksujemy dokładnie do połączenia składników.

Krok 4. Gotowym kremem przekładamy nasączony biszkopt lub dekorujemy wierzch i boki tortu lub babeczki za pomocą szprycy cukierniczej albo łyżki.

Krok 5. Przełożony tort lub ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia kremu. Udekorowane babeczki wymagają krótszego czasu tężenia kremu – wystarczy 1 godzina.