fbpx
Czytasz właśnie
Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Zupa-krem z zielonych szparagów

Po raz pierwszy w tym roku, tuż przed zakończeniem urlopu we Włoszech, w przydrożnym sklepie spożywczym udało mi się kupić zielone szparagi. Zawinięte w wilgotną ściereczkę, czekały w lodówce, a dziś przygotowałam z nich pyszną zupę – krem ze szparagów, z dodatkiem białego wina i kremowej śmietanki.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Zupa-krem ze szparagów ma delikatny, zielony kolor, a na talerzu najlepiej prezentuje się ozdobiona główkami szparagów i kwadratowymi grzankami z chleba tostowego. Doprawiona odrobiną białego pieprzu, łagodna w smaku, idealna na wiosenny obiad. Taki krem ze szparagów jest bardzo prosty w przygotowaniu i wykwintny w smaku.

Zobacz też
Grillowane szparagi w sosie klonowo-musztardowym

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Najlepsza zupa ze szparagów czyli krem ze szparagów na białym winie, podany z grzankami, ugotowany na wywarze warzywnym z dodatkiem cebuli i ziemniaków. Najlepsza zupa - krem ze szparagów.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 410kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg zielonych szparagów (oczyszczone; łodygi pokrojone - surowe, główki osobno - wcześniej zblanszowane)
  • 2 czerwone cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól, biały pieprz
  • 6 ziemniaków (średniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy w garnku lub woku na oliwie z oliwek.
  • Dodajemy masło, a gdy się rozpuści - dokładamy pokrojone łodygi szparagów i ziemniaki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
  • Zalewamy warzywa białym winem, doprowadzamy do wrzenia.
  • Dolewamy gorący wywar warzywny oraz wodę z blanszowania główek szparagów, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
  • Dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy zupę białym pieprzem oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
  • Miksujemy gorącą zupę ręcznym blenderem lub chłodzimy, przelewamy do szklanego blendera, miksujemy na krem i podgrzewamy.
  • Krem ze szparagów podajemy udekorowany szparagowymi główkami i grzankami.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 410kcal (21%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sód: 748mg (33%) | Potas: 448mg (13%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 2405IU (48%) | Witamina C: 12.3mg (15%) | Wapń: 80mg (8%) | Żelazo: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam moja kremowa zupa ze szparagów? Czekam na komentarze i relacje, jak wrażenia :).

Krem ze szparagów
Krem ze szparagów
10 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom