Choć w wielu częściach kuli ziemskiej obieranie krewetek uważa się za profanację i poddaje się je obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu lub grillowaniu) w całości, wiele przepisów wciąż wymaga obrania surowych krewetek. Jak obrać krewetki? To bardzo proste, a w poniższym filmie pokazuję proces obierania krewetek krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na krewetki krewetki

Krewetki

Krewetki

Krok 1. Umytym krewetkom usuwamy głowy, delikatnie chwytając je w palce i odrywając od tułowia bądź zdejmując pancerz z głowy i odcinając ją za pomocą noża (głów i pancerzy nie trzeba wyrzucać – można z nich przygotować wywar krewetkowy do zup rybnych).

Krok 2. Delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza, obierając je. Ostatni kawałek pancerza wraz z ogonem można pozostawić nieobrany.

Krok 3. Odrywamy odnóża.

Krok 4. Płuczemy krewetki w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku.

 A jak Wam wygodniej? Wolicie obierać krewetki surowe, czy smażyć/gotować nieobrane oczyszczać je dopiero w trakcie jedzenia?