Wesele, komunia, spotkanie rodzinne, Andrzejki, Sylwester, Karnawał… okazji, kiedy możemy zjeść pyszne krokiety z kapustą i grzybami jest wiele. Smakują wyśmienicie podane w towarzystwie barszczu czerwonego, najlepiej oczywiście takiego domowego, przygotowanego na zakwasie lub ugotowanego z buraków z dodatkiem kwaśnych jabłek. Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami za ich bezmięsny skład – to uniwersalna potrawa i serwując ją gościom zawsze mamy pewność, że jeśli znajdą się wśród nich wegetarianie, to właśnie to danie będą mogli bez obaw zjeść w zgodzie ze swoją dietą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na krokiety

Z rodzinnego domu wyniosłam zamiłowanie do krokietów (mama przygotowywała na zmianę krokiety z kapustą i grzybami i krokiety z pieczarkami) i kilka prostych receptur. Można nadziewać je farszem cebulowo-grzybowo-kapuścianym, dodając, według upodobań, więcej lub mniej grzybów, doprawiając na ostro lub nieco łagodniej, dokładając starty na tarce o grubych oczkach ser żółty czy pozostałe z pieczeni albo gotowania rosołu mięso, chociaż za taką wersją, jako mięsny niejadek, nigdy szczególnie nie przepadałam. Dziś przygotowuję krokiety nieco rzadziej niż kiedyś moja mama. Praktycznie tylko z okazji Bożego Narodzenia zdarza mi się je smażyć razem z nią. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują – dokładnie tak jak lubię.

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 30 minut

Składniki (8-10 sztuk):

Farsz do krokietów:

  • 500 g kapusty kiszonej (dokładnie wypłukana w zimnej wodzie)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 2 niewielkie cebule (drobno pokrojone)
  • sól, pieprz, papryka

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju + dodatkowy olej do smażenia
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka
  • bułka tarta

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zawijać krokiety

Wykonanie:

Krok 1. Kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.

Krok 2. Cebulę szklimy na oleju.

Krok 3. Do cebuli dodajemy grzyby i podsmażamy na średnim ogniu aż zmiękną.

Krok 4. Dodajemy ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.

Krok 5. Mielimy cały farsz w maszynce do mięsa.

Krok 6. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.

Krok 7. Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażymy z obu stron cienkie naleśniki.

Krok 8. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy dokładnie cienką warstwę farszu i zawijamy krokiety.

Krok 9. Każdego krokieta namaczamy w rozkłóconym jajku, doprawiamy i obtaczamy w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).

Krok 10. Na większej ilości tłuszczu smażymy krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.

Krokiety serwujemy gorące z dodatkiem czerwonego barszczu.

Po wystudzeniu można też je zamrozić.

 

Krokiety z grzybami i kapustą

Krokiety z grzybami i kapustą