Pin It

Jednym ze smaczniejszych dodatków do czerwonego barszczu są krokiety, z kapustą i grzybami albo z dodatkiem przesmażonych z cebulą pieczarek, doprawionych „od serca” pieprzem i posypanych tartym żółtym serem. Krokiety z pieczarkami to ulubiony dodatek do barszczu, który, na zmianę z knyszami z cebulą, wybiera mój brat, jedyny w rodzinie „niejadek”, który, w przeciwieństwie do nas wszystkich, nie przepada za innymi grzybami, a z ryb najbardziej lubi kotlety mielone :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na naleśniki oraz inne przepisy na potrawy wigilijne

Krokiety z pieczarkami lub z każdym innym nadzieniem najlepiej przygotować z cieniutkich, usmażonych na niewielkiej ilości tłuszczu naleśników, a po ponownym smażeniu w panierce odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Najbardziej chrupiącą panierkę uzyskamy, obtaczając je najpierw w mące, potem maczając w jajku, następnie dokładnie posypując bułką tartą, ale w wersji lżejszej wystarczą jajo i bułka.

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Przepis na krokiety z pieczarkami

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (na ok. 8-10 krokietów)

Farsz:

  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralnej, gazowanej)
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki (w zależności od jakości mąki)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Do panierki:

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka

Do smażenia:

  • olej lub masło klarowane

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zawijać krokiety

Wykonanie:


Krok 1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.

Krok 2. Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.

Krok 3. Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.

Krok 4. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.

Krok 5. Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.

Krok 6. Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.

Krok 7. Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.

Krok 8. Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.

 

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami