fbpx
Czytasz właśnie
Krwawa Mary – Bloody Mary

Krwawa Mary – Bloody Mary

Jak zrobić drinka Krwawa Mary - krok po kroku

Jednym z moich noworocznych postanowień była nauka przyrządzania kolorowych drinków, które, podobnie jak wiele kobiet, bardzo lubię, choć pijam rzadko. Nauka, która właściwie rozpoczęła się (i niedługo potem skończyła) w jednej z wrocławskich dyskotek, w której pracowałam jako kelnerka. Teraz czas ją kontynuować, nabyć podstawowy sprzęt i serwować gościom eleganckie drinki. Dziś pokażę Wam jak zrobić krwawą Mary, znaną też jako bloody Mary. A może już wiecie, jak smakuje krwawa Mary?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Chociaż gustuję w różnych smakach i połączeniach, moją uwagę najbardziej przyciągają drinki budowane, wielowarstwowe, o skomplikowanym składzie. Naukę zacznę jednak od czegoś znacznie prostszego, klasycznego, z „pazurem”. Krwawa Mary – ja zapraszam :).

Jak zrobić drinka Krwawa Mary - krok po kroku

Krwawa Mary – Bloody Mary

Przepis na drink krwawa Mary czyli bloody Mary. To drink z wódki, soku pomidorowego, soku z cytryny oraz ostrych przypraw i sosów.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 2 minutes
Razem: 2 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: bloody mary, krwawa mary
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 125kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 180 ml soku pomidorowego
  • 40 ml wódki
  • kostki lodu
  • 2-4 krople sosu Tabasco lub Worcestershire
  • 1 szczypta tartego chrzanu (na czubku noża lub łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 łodyga selera naciowego (nieduża; do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wysoką szklankę typu collins wypełniam do ⅓ wysokości lodem, wlewam wódkę i dopełniam sokiem pomidorowym.
  • Dodaję sos, chrzan, sok z cytryny i przyprawy, mieszam za pomocą mieszadełka.
  • Ozdabiam cytryną i łodygą selera naciowego, podaję z rurką (najlepiej miękką i przezroczystą, przypominającą kroplówkę).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 220ml | Kalorie: 125kcal (6%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 121mg (5%) | Potas: 412mg (12%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 810IU (16%) | Witamina C: 36.4mg (44%) | Wapń: 18mg (2%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Drink bardzo prosty do zrobienia, ale czy mój ulubiony? Niekoniecznie. Na pewno ciekawy w smaku, jednak preferuję słodko-kwaśne. Wytrawna Bloody Mary nie będzie częstym gościem w moim drinkowym menu ;).

Zobacz też
Zupa mleczna

Krwawa Mary
Krwawa Mary

Dajcie znać, jak Wam smakowała. Czekam na komentarze, czy polubiliście. Oraz jakie są Wasze drinki „number one” :).

24 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom