Image

Przepisy

Przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami krok po kroku. Najlepsze przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery i sałatki. Smaczne potrawy mięsne, ryby i owoce morza, dania warzywne i owocowe. Przepisy dietetyczne oraz pomysły na menu dla dzieci.

Polędwiczki z jabłkiem
2 tygodnie ago

Polędwiczki z jabłkiem

Szybki obiad wcale nie musi nie być elegancki, a kilka prostych i sprawdzonych składników potrafi zdziałać kulinarne cuda. Polędwiczki z jabłkiem to prosty przepis na smaczny, a jednocześnie elegancki obiad, ze sprawdzonych i uniwersalnych składników, tak często wykorzystywanych w naszej rodzimej kuchni polskiej. Krucha i delikatna wieprzowina o uniwersalnym smaku, starannie wyselekcjonowana i certyfikowana, nada się idealnie do połączenia na jednym talerzu z owocami. Jabłka to pierwszy z pomysłów, jaki przyszedł mi do głowy, ale przecież mamy jeszcze suszone śliwki, morele. Nie wierzycie? Wystarczy przełamać słodki smak owoców kwaśnym dodatkiem, który doda całości charakteru.

Zobacz też: Więcej pomysłów na polędwiczki wieprzowe
Read More

Sernik z jabłkami
3 tygodnie ago

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami miał karmelowy spód. Chrupały w nim orzechy włoskie i herbatniki, a całość delikatnie ciągnęła się tak jak najlepsza na świecie krówka. Kremowa masa serowa, bez grudek, o gładkiej konsystencji, nie za mocno słodka, a całość zwieńczona kilkucentymetrową warstwą jabłek, upieczonych tak jak te w szarlotce, delikatnie pachnących cynamonem. Pamiętam, że przebiłam się przez wszystkie warstwy ciasta widelczykiem, spróbowałam jak smakuje pierwszy kęs i… obudziłam się! Jak to, najlepszy sernik jaki jadłam, to tylko sen?

Read More

Truskawka z rabarbarem
1 miesiąc ago

Truskawka z rabarbarem

Kolejny smak konfitury z dzieciństwa, tym razem truskawka z rabarbarem, idealna dla początkujących i dużo łatwiejsza do zżelowania niż klasyczny dżem truskawkowy. Podobna do dżemu z truskawek z rabarbarem, ale przygotowana zgodnie ze standardową procedurą wyrobu konfitur: owoce zasypałam cukrem i odstawiłam, następnie zalałam sokiem pomarańczowym i zagotowałam. Dopiero kolejnego dnia gotowałam całość do zgęstnienia.

Read More

Kotlet schabowy z grilla
2 miesiące ago

Kotlet schabowy z grilla

Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.

Read More

Sos holenderski
2 miesiące ago

Sos holenderski

Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.

Zobacz też: Więcej pomysłów na sosy

Read More

Krem z mascarpone
2 miesiące ago

Krem z mascarpone

Najprostszy do zrobienia krem do tortów, ciast, deserów czy babeczek, to krem z mascarpone, choć równie łatwy, za to wymagający odrobinę dłuższych oczekiwań, jest o wiele lżejszy i mniej kaloryczny krem jogurtowy. Oba przygotowuje się w podobny sposób: miksując odcedzony z serwatki ser lub jogurt, wzbogacając o środek słodzący oraz opcjonalne dodatki smakowe. Te kremy zdecydowanie różnią się smakiem: jogurtowy najlepiej nada się do ciast lekkich, z owocami, a w deserach owocowych i tych bazujących na galaretce może z powodzeniem zastąpić bitą śmietanę. Z kolei krem z mascarpone ma łagodny, uniwersalny smak oraz łatwiejszą do utrzymania konsystencję, dzięki czemu można wykorzystać go do dekoracji bez konieczności usztywniania za pomocą żelatyny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na krem do tortów

Read More

Krem czekoladowy budyniowy
3 miesiące ago

Krem czekoladowy budyniowy

Nieco tańszą alternatywą dla kremu czekoladowego przygotowanego na bazie kremowego sera jest krem czekoladowy budyniowy, ze zmiksowanego masła z budyniem czekoladowym, ugotowanym wcześniej z dodatkiem kakao, dużo gęstszym niż typowy budyń deserowy, dzięki czemu konsystencja całości będzie kremowa i aksamitna. Można wykorzystać go do przekładania i dekoracji ciast, babeczek i tortów, wypełniania rolad i zdobienia deserów, a procedura przygotowania oraz wszystkie zasady są identyczne jak w przypadku klasycznego, jasnego kremu budyniowego.

Read More

Ciasto czekoladowe z gruszkami
3 miesiące ago

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Prostota tego przepisu zaskakuje równie mocno jak efekt końcowy, bo ciasto czekoladowe z gruszkami przygotujecie bez miksera. Składniki wystarczy wymieszać w misce tak samo szybko i łatwo jak te na ciasto na muffiny czekoladowe, a gruszki dodaje się do pieczenia w całości, choć te twardsze, nieco mniej dojrzałe, można wcześniej ugotować w syropie cukrowym. Doskonale posmakuje wielbicielom czekolady, zwłaszcza gdy po upieczeniu udekorujecie je polewą czekoladową, ale w wersji bez jej dodatku zaskoczy Was, równie pozytywnie, aromatem cynamonu i kardamonu, który będzie unosił się po całym domu w trakcie pieczenia, wystawiając na próbę cierpliwość każdego czekoladowego łasucha.

Read More

Chleb tostowy
3 miesiące ago

Chleb tostowy

Wysoki indeks glikemiczny, gluten: białe pieczywo. Niezdrowe, odradzane, a jednak najczęściej kupowane i… przez większość z nas uważane za najsmaczniejsze. Delikatne, łagodne, miękkie bułki, np. francuskie bagietki czy włoskie ciabatty. Puszyste pączki lub chałka, albo biały chleb tostowy w formie ciepłych, chrupkich kromek, na których powierzchni właśnie roztopiły się kuleczki masła. Tak, razowe pieczywo jest smaczne. Tak, lubię ciemne, pełnoziarniste bułki. Tak, nawet pączki potrafię upiec na razowej mące pszennej. Tak, korzystam z białej mąki orkiszowej, piekę też chleby żytnie. Osobiście, jak ognia, unikam glutenu i tylko poza domem, nie mając absolutnie żadnej alternatywy, sięgam po białe pieczywo. Owszem, czasem mi go brakuje, bo to właśnie bagietki i białe kajzerki jadało się u mnie w domu.

Read More

Skórka migdałowa do ciast
3 miesiące ago

Skórka migdałowa do ciast

Jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa to migdałowiec, a najbardziej pożądany element, zeskubywany z wierzchu, z dala od zasięgu wzroku mamy, to skórka migdałowa: słodka, chrupka i cudownie złocista warstwa wierzchnia przygotowana z migdałów w płatkach, mleka, cukru i masła. Podjadana wspólnie z młodszym bratem, zeskubywana równie chętnie co beza z pleśniaka i dziś, kiedy przypomnę sobie jak mocno mama musiała nas pilnować, zastanawiam się, czemu nie piekła nam osobnej porcji samej skórki migdałowej, którą przecież tak łatwo przygotować, a wykorzystać można nie tylko jako wierzch do ciast z kremem czy serników, ale również jako śniadaniowy dodatek do jogurtu czy owsianki.

Read More

Fale Dunaju
3 miesiące ago

Fale Dunaju

Nieznane w moim domu rodzinnym, w którym w czasach PRL królował lamington, ciasto fale Dunaju poznałam dopiero kilka lat temu, odwiedzając w czasie Wielkanocy moją przyjaciółkę, której mama upiekła je z dodatkiem zamrożonych, trzymanych specjalnie na tę okazję, wiśni bez pestek. Zachwyciło mnie swoją prostotą (może nie mam tu na myśli samego wykonania, które jest trochę pracochłonne), bo to przecież zwykłe ciasto ucierane, w jasnej i ciemnej wersji, klasyczny krem budyniowy, polewa czekoladowa i owoce, oraz elegancją: po przekrojeniu na bokach ciasta uzyskujemy piękny, falisty wzór.

Read More

Babka czekoladowa
3 miesiące ago

Babka czekoladowa

Podłapałam lenia. Obudziłam się jeszcze przed budzikiem, zobaczyłam mleko za oknem i postanowiłam, że poranek spędzę w łóżku. Zaparzyłam drożdże do picia, do filiżanki wlałam kawę. Na talerzyku wylądowała babka czekoladowa oraz czerwona pomarańcza i z takim zapasem do przetrwania poranka ruszyłam z powrotem pod kołdrę. Lubię czasem uskutecznić takie lenistwo, zwłaszcza gdy to dopiero początek moich przygotowań do Wielkanocy czy innych uroczystości i czas wzmożonych prac dopiero przede mną.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ciasto i inne przepisy na Wielkanoc

Read More

Ciasto czekoladowe
4 miesiące ago

Ciasto czekoladowe

Głęboki, mocny smak, idealny na zimę, chociaż również w letnie dni ciasto czekoladowe znajdzie swoich zwolenników. Sprawdzony kompan kawy, zarówno małego espresso jak i mojej ulubionej kawy latte ze spienionym mlekiem sojowym lub migdałowym. Przygotowywałam je na kilka sposobów, próbowałam różnych wersji w kawiarniach w kilku częściach świata. Zawsze powtarzam, że przez pomyłkę urodziłam się w Europie, bo mogłabym w nieskończoność jeść azjatyckie dania. Cóż, jeśli chodzi o czekoladowe wypieki, najwyraźniej jestem Brytyjką, chociaż dla odrobiny innej słodyczy zdradziłabym Londyn z Paryżem.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto
Read More

Babeczki Red Velvet
4 miesiące ago

Babeczki Red Velvet

W poszukiwaniu klasycznych, amerykańskich słodkości w Nowym Jorku trafiłam do Baby Cakes NYC. To malutka kawiarnio-piekarnia, w której serwuje się słodkości bezglutenowe i wegańskie, znana ze słynnego blueberry pie czyli ciasta z borówką amerykańską, które wypiekano tu i dostarczano na plan filmowy „My blueberry nights”, jednego z moich ulubionych filmów o miłości, podróżach i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Dotarłam do wschodniej części Broom Street na Manhattanie, weszłam do środka i… znalazłam klasyczny, amerykański wypiek: red velvet cupcakes czyli babeczki red velvet.

Zobacz też: Więcej pomysłów na babeczki cupcakes

Read More

Top

Miło mi Cię gościć :)