Image

Pieczywo

Pyszne, chrupiące, świeże, samodzielnie przygotowane pieczywo. Przepisy na domowe chleby, chlebki, bułki, bagietki, pity. W tym dziale pokazuję jak upiec chleb i inne pieczywo domowe, na zakwasie, drożdżach lub z dodatkiem proszku do pieczenia. Nie zabraknie też przepisów na pieczywo bez glutenu. Znajdziesz tutaj przepisy na chleby, bułki, chlebki i bagietki z całego świata.

Chleb pszenno-żytni
10 miesięcy ago

Chleb pszenno-żytni

Zaproszę Was dziś na chleb pszenno-żytni. Nie ma lepszego pieczywa niż francuskie – powiedzą Francuzi. Nie ma lepszego pieczywa niż czeskie – stwierdzą Czesi. Podróżuję po świecie i z niejednego pieca jadałam chleb, bułki, bagietki, banetki, ale ten nasz, polski, chociaż w ostatnich latach trochę podupadł, nadal utrzymuje się w ścisłej czołówce moich ulubionych, za którymi tęsknię, kiedy wyjeżdżam z kraju.

Zobacz też: Więcej przepisów na chleb na zakwasie i inne receptury na domowe pieczywo

Read More

Bagietki
1 rok ago

Bagietki

Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni trudno oprzeć się pokusie wejścia do środka. Z wystaw do przechodniów uśmiechają się kolorowe, apetyczne ciasta z owocami, których dekoracje można uznać za prawdziwe dzieła sztuki. Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni nie sposób odmówić sobie przyjemności wejścia do środka i zamówienia fantastycznych słodyczy, a rano, na śniadanie, kupienia miękkiej bagietki z chrupiącą skórką. Swój podłużny kształt bagietki zawdzięczają piekarzom Napoleona, których zadaniem było przygotowanie wypieku łatwo mieszczącego się w kieszeni żołnierskich spodni. Powstały pachnące, chrupiące, długie bułki: bagietki, inaczej zwane bułkami paryskimi lub bułkami francuskimi, a ich sława z czasem rozprzestrzeniła się po całym świecie. Francuzi zajadają się nimi na śniadanie lub serwują jako dodatek do obiadu czy kolacji. Polacy pokochali bagietki śniadaniowe, zastępując nimi od czasu do czasu zwykły, klasyczny chleb.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Read More

Zakwas żytni

Zakwas żytni można przygotować na kilka sposobów i upiec na jego bazie swoje ulubione, domowe pieczywo. Przygotowany na zakwasie chleb wyrasta bez drożdży, a podczas pieczenia uzyskuje chrupiącą skórkę. Choć zakwas żytni wymaga odrobinę cierpliwości, jego przygotowanie nie jest trudne, a raz zrobiony, przechowywany w lodówce i regularnie „dokarmiany”, może służyć nam przez wiele lat.

Zobacz też: Przepisy na chleb na zakwasie

Read More

Chleb wiejski
3 lata ago

Chleb wiejski

Jakość pieczywa sprzedawanego w sklepach w ciągu ostatnich lat znacznie się pogorszyła i to, co można dziś znaleźć na sklepowych półkach, często, zamiast chleba, przypomina gąbkę bez smaku. Trudno dostać w sklepie czy piekarni, zwłaszcza w przystępnej cenie, prawdziwy chleb wiejski, taki jaki piekła w piecu moja prababcia, na zakwasie, z dodatkiem mąki pszennej i żytniej, bez sztucznych składników polepszających.

Zobacz też: Inne pomysły na domowe pieczywo i przepisy kuchni polskiej

Babcia opowiadała mi o smaku wiejskiego chleba, z grubą chrupiącą skórką, omączonego, jeszcze ciepłego i o tym, jak jej mama wyrabiała w glinianym garnku ciasto na chleb, zostawiając go odrobinę na brzegach, dzięki czemu po zaschnięciu i oskrobaniu powstawała mączka, z której potem, następnego dnia, przygotowywało się zakwas na kolejny bochenek. Moja babcia rzadko piecze chleb, a jej receptura, jak łatwo się domyślić, jest recepturą „na oko”. Choć moim bochenkom jeszcze daleko do babcinych wypieków, pieczenie tradycyjnego chleba wiejskiego, pomimo dość dużej lepkości ciasta, udało mi się opanować.

Read More

Jagodzianki
3 lata ago

Jagodzianki

Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy. Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po przeprowadzce do innej części Polski, z powodu braku jagód w pobliskich lasach, wprowadziła do swojego letniego repertuaru wypieków drożdżówkę z kruszonką, do której dodawała owoce sezonowe rosnące w ogrodzie.

Zobacz też: Inne pomysły na jagody oraz na ciasto drożdżowe

Read More

Chleb naan
4 lata ago

Chleb naan

Chleb naan jest jednym z wielu rodzajów pieczywa, jakie oferuje kuchnia indyjska. Tradycyjnie wypieka się go w glinianym piecu, a oryginalna receptura wymaga przygotowania chlebków na drożdżach. Ja zaprezentuję nieco bardziej nowoczesną wersję dla tych, którzy zapomnieli kupić drożdży w sklepie :).

Naan jest najpopularniejszym chlebem w Indiach. Charakterystyczny dla tych chlebków jest owalny, lekko podłużny kształt. Najlepiej smakują podane na gorąco. Można nimi wybierać np. curry z miseczki (przy okazji polecam wypróbowanie przepisu na curry z kurczakiem).

Read More

Chleb pszenny
4 lata ago

Chleb pszenny

Spełniło się moje kuchenne marzenie i w końcu udało mi się przygotować domowy chleb pszenny, klasyczny, biały, który nie wyglądał jak naleśnik ;). Prawdziwy chleb, na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, z chrupiącą skórką. Najlepszy jest podawany jeszcze ciepły, z rozpływającym się po powierzchni kanapki masłem czosnkowym. Mmmm… Pycha! Może pokusicie się o przygotowanie takiego, np. na Wielkanoc?

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Read More

Bułki pszenne
5 lat ago

Bułki pszenne

Brak pieczywa i nieprzyjemna pogoda zmusiły mnie niedawno do upieczenia bułek we własnym piekarniku.  Jak na pierwszy raz, całkiem nieźle – bułki pszenne drożdżowe, chociaż w smaku odrobinę inne od tych z piekarni.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo
Top

Fajny przepis? Może i mnie polubisz? :)