Image

Jak zrobić

Kanapka idealna
2 miesiące ago

Kanapka idealna

Apetyczna, kolorowa, chrupiąca kanapka idealna. Kolosalna różnica pomiędzy chrupką strukturą pieczywa oraz odpowiednio dobraną kompozycją smaków, kolorów i konsystencji dodatków a niskiej jakości bułką czy chlebem, przełożonymi w pośpiechu przypadkowymi składnikami. Podana na ciepło lub bez podgrzewania, może stanowić główny, perfekcyjny posiłek w ciągu całego dnia.

Read More

Sos holenderski
2 miesiące ago

Sos holenderski

Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.

Zobacz też: Więcej pomysłów na sosy

Read More

Krem z mascarpone
2 miesiące ago

Krem z mascarpone

Najprostszy do zrobienia krem do tortów, ciast, deserów czy babeczek, to krem z mascarpone, choć równie łatwy, za to wymagający odrobinę dłuższych oczekiwań, jest o wiele lżejszy i mniej kaloryczny krem jogurtowy. Oba przygotowuje się w podobny sposób: miksując odcedzony z serwatki ser lub jogurt, wzbogacając o środek słodzący oraz opcjonalne dodatki smakowe. Te kremy zdecydowanie różnią się smakiem: jogurtowy najlepiej nada się do ciast lekkich, z owocami, a w deserach owocowych i tych bazujących na galaretce może z powodzeniem zastąpić bitą śmietanę. Z kolei krem z mascarpone ma łagodny, uniwersalny smak oraz łatwiejszą do utrzymania konsystencję, dzięki czemu można wykorzystać go do dekoracji bez konieczności usztywniania za pomocą żelatyny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na krem do tortów

Read More

Skórka orzechowa do ciast
3 miesiące ago

Skórka orzechowa do ciast

Kiedy myślę o orzechach w cieście, moim pierwszym skojarzeniem jest hit stołu z rodzinnych przyjęć, a właściwie jeden z wielu hitów, bo zarówno, babcia jak i moja mama oraz każda z jej sióstr mają talent do wypieków. Orzechowiec według przepisu mojej cioci, od lat w naszej rodzinie lub moje zeszłoroczne odkrycie: mazurek orzechowy. Receptury na proste dodatki do ciast dają możliwość eksperymentowania, którą tak bardzo lubię. Można łączyć kilka smaków, urozmaicać klasyczne przepisy…

Read More

Skórka migdałowa do ciast
3 miesiące ago

Skórka migdałowa do ciast

Jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa to migdałowiec, a najbardziej pożądany element, zeskubywany z wierzchu, z dala od zasięgu wzroku mamy, to skórka migdałowa: słodka, chrupka i cudownie złocista warstwa wierzchnia przygotowana z migdałów w płatkach, mleka, cukru i masła. Podjadana wspólnie z młodszym bratem, zeskubywana równie chętnie co beza z pleśniaka i dziś, kiedy przypomnę sobie jak mocno mama musiała nas pilnować, zastanawiam się, czemu nie piekła nam osobnej porcji samej skórki migdałowej, którą przecież tak łatwo przygotować, a wykorzystać można nie tylko jako wierzch do ciast z kremem czy serników, ale również jako śniadaniowy dodatek do jogurtu czy owsianki.

Read More

Rozczyn drożdżowy
4 miesiące ago

Rozczyn drożdżowy

Ciasta drożdżowe można przygotowywać na bazie dwóch rodzajów drożdży: świeżych i suszonych. Oba rodzaje są dziś dostępne w polskich sklepach, ale to drożdże świeże wciąż cieszą się większą popularnością. Wyrastające na nich ciasto nabiera nie tylko puszystości, ale również odpowiedniej elastyczności, tekstury i smaku, który tworzy się nie tylko w czasie pieczenia, ale jeszcze w trakcie wyrastania. Rozczyn drożdżowy, którego przygotowanie sugeruje zdecydowana większość przepisów na ciasto drożdżowe, pomaga sprawdzić czy świeże drożdże są aktywne, jeszcze przed dodaniem ich do pozostałych składników ciasta.

Zobacz też: Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe

Read More

Krem jogurtowy
4 miesiące ago

Krem jogurtowy

Nie ma nic lepszego do cukierniczych dekoracji od wysokotłuszczowych kremów do tortów. Mają idealną konsystencję i delikatny smak, doskonale wyciska się je za pomocą szprycy, a zarówno te maślane jak i z kremowych serków, można, na wiele sposobów, wzbogacać o smakowe lub kolorystyczne dodatki. Polecam Wam jednak, jeśli chcecie zadbać o zdrowie i piękną sylwetkę, koniecznie wypróbować dietetyczny krem jogurtowy. Można przygotować go z jogurtu greckiego: ten najlepszy, naturalny, ma co prawda ok. 10% tłuszczu, ale to wciąż o wiele mniej niż 36% tłuszczu w kremowej śmietance, 40-75% tłuszczu w mascarpone lub 82% tłuszczu w maśle.

Zobacz też: Więcej przepisów na różne kremy

Read More

Krem z bitej śmietany i mascarpone
5 miesięcy ago

Krem z bitej śmietany i mascarpone

Tort z truskawkami

Krem z bitej śmietany i mascarpone

Lekki i delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone, przygotowany na bazie włoskiego, kremowego sera. Jeden z moich ulubionych, chociaż pod względem liczby kalorii o wiele bezpieczniej przygotować dietetyczny krem jogurtowy lub jeszcze delikatniejszy, choć nadal dość kaloryczny, krem z bitej śmietany.

Zobacz też: Więcej pomysłów na krem do tortów

Read More

Krem z bitej śmietany
5 miesięcy ago

Krem z bitej śmietany

Jeden z lżejszych kremów do tortu czyli krem z bitej śmietany, choć oczywiście mowa jedynie o konsystencji, dobrze napowietrzonej i lekkiej jak chmurka czy piórko, bo pod względem kalorii ten słodki dodatek do tortów, ciast i innych deserów należy niestety do dość ciężkich. To dość zdradliwy smakołyk, przy którym łatwo się zapomnieć. Delikatny smak, który można wzbogacić sokiem z cytryny lub wanilią, albo dodatkiem kakao, w połączeniu z lekką konsystencją powoduje, że krem z bitej śmietany można pomylić z niskokalorycznym deserem. Chwila zapomnienia i pół miski zjedzone, a biodra coraz trudniej upchnąć w swoje ulubione dżinsy.

Zobacz też: Więcej przepisów na krem do tortu oraz pomysły na torty

Read More

Masa makowa
8 miesięcy ago

Masa makowa

Oto bazowa receptura, która bije na głowę wszelkie gotowe produkty z puszki. Masa makowa najlepsza czyli taka, jaką lubimy najbardziej. Można przygotować ją w domu, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa lub blender, wybierając zestaw ulubionych bakalii, słodząc miodem i powstrzymując się przed wyjedzeniem całego zapasu z miseczki. Masa makowa w podstawowej wersji: do podania jako dodatek do klusek z makiem lub łamańców z makiem, można w niej też maczać inne, kruche ciasteczka czy krakersy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na wykorzystanie maku

Read More

Budyń czekoladowy
9 miesięcy ago

Budyń czekoladowy

Uwielbiam czekoladę w każdej postaci i nawet teraz, późnym wieczorem, chętnie schrupałabym choćby jedną kostkę lub zjadła pyszny budyń czekoladowy. Kiedy przychodzi jesień, a później, zupełnie nagle i znienacka, w ciągu jednej nocy do moich drzwi puka zima, najchętniej zawinęłabym się gruby koc i przez cały sezon przeleżała na kanapie, popijając ulubioną kawę z mlekiem kokosowym lub migdałowym i zajadając czekoladowe smakołyki. Dobrze, to nie do końca prawda, bo istnieje co najmniej dziesięć powodów, dla których warto polubić zimę. I nie mam na myśli dziesięciu rodzajów ciast czekoladowych lub kremów z czekoladą, zapachu pieczonych jabłek i cynamonu, cudownie korzennych aromatów pierniczków świątecznych i grzanego wina. Zimą jeździ się na łyżwach, nartach lub snowboardzie, wychodzi na spacer w sobotni poranek, wdychając rześkie, mroźne powietrze, mruży oczy od promieni słońca odbijających się od śnieżnego puchu…

Zobacz też: Więcej przepisów na szybki deser

Read More

Krem czekoladowy
10 miesięcy ago

Krem czekoladowy

Najprostszy krem czekoladowy, który idealnie nada się do przełożenia tortu lub dekoracji babeczek cupcakes można przygotować z kremowego sera, np. mascarpone, zmiksowanego z roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką, najlepiej deserową. Te dwa składniki wystarczą w zupełności do uzyskania idealnej, kremowej konsystencji, a dodatkowo, dla smaku, można dodać w trakcie miksowania 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz 1-4 łyżki cukru pudru, w zależności od pożądanej intensywności smaku i koloru. Zamiast cukru pudru można wykorzystać zwykły cukier, roztapiając go wcześniej razem z czekoladą.

Zobacz też: Pomysły na tort i babeczki cupcakes

Read More

Polewa z białej czekolady
10 miesięcy ago

Polewa z białej czekolady

Jedna z podstawowych dekoracji ciast i deserów – polewa z białej czekolady. Obok klasycznej polewy czekoladowej, z którą czasem można ją nawet łączyć, jest to jeden z moich podstawowych sposobów na ozdabianie serników, tortów, biszkoptów oraz muffinów. To bardzo słodka i łatwa do przygotowania polewa, która szybko i dobrze zastyga na cieście. Można wykorzystać ją jako glazurę i rozprowadzić równomiernie po całym wierzchu lub, przy pomocy cukierniczego pisaka albo łyżki, wyczarować precyzyjne wzorki i napisy.

Zobacz też: Sprawdzone przepisy na ciasto

Read More

Biszkopt czekoladowy
10 miesięcy ago

Biszkopt czekoladowy

Klasyczny biszkopt bez proszku do pieczenia, tym razem o czekoladowym lub, jak kto woli, kakaowym smaku czyli biszkopt czekoladowy do tortów, ale nie tylko :). Jest bardzo delikatny, lekki i puszysty, wyrasta na pianie z białek, a przygotowuje się go bez dodatku tłuszczu i mąki ziemniaczanej. To najprostszy zestaw składników na biszkopt czekoladowy, jaki można sobie wyobrazić, a proporcje są ułożone tak, żeby w łatwy sposób można było je przeliczać i dostosowywać do większej lub mniejszej ilości jajek, w zależności od tego w jakiej tortownicy lub blaszce będzie upieczony.

Zobacz też: Przepisy na tort oraz pomysły na krem do tortu

Read More

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Podobnie jak klasyczne ogórki kiszone, w sezonie letnim warto przygotować też ogórki małosolne, które można zrobić praktycznie według tej samej receptury, zmniejszając jedynie ilość dodawanej do zalewy soli i otwierając słoik już następnego dnia po zalaniu, ewentualnie po dwóch dniach. Ogórki małosolne z wierzchu wyglądają dokładnie tak samo jak kiszone, ale ich środek – ze względu na krótki, minimalny czas kiszenia – pozostaje twardy i nieprzezroczysty.

Zobacz też: Więcej przepisów na ogórki

Read More

Top

Miło mi Cię gościć :)