Lasagne czy lazania? Dobre pytanie :). Wydawało mi się, że w naszym kraju określenie „lazania” powinno się już upowszechnić. W końcu przyrządza się ją od przynajmniej kilkunastu lat. Okazuje się jednak, że takiego słowa nie ma w słowniku języka polskiego. Nie można go też znaleźć w słowniku wyrazów obcych. Czyli oficjalnie nadal powinniśmy pisać „lasagne” i wymawiać „lazanie”, w liczbie mnogiej (te lazanie bolońskie, tych lasagne bolońskich).

Zobacz też: Więcej pomysłów na lasagne oraz inne dania kuchni włoskiej

lasagne [wym. lazanie] łazanki, szerokie, płaskie kluski; pieczone łazanki podawane zwykle z pomidorem, serem i sosem mięsnym.

Moje lasagne można zrobić w dwóch wersjach: mięsnej lub warzywnej, każda w ilości dla 4-6 osób. Podam 2 opcje przepisu i dodam, że ja wykonywałam swoją bez mięsa, ale gwarantuję, że z mięsem też będzie wybornie smakować. Zresztą nie ma co się oszukiwać, większość z Was pewnie bardziej przepada za mięsnymi potrawami.

Przygotujcie się na to, że w tym przepisie jest sporo do zrobienia. Czeka Was dużo czyszczenia, krojenia, smażenia,  gotowania, układania. Dobrze znaleźć sobie pomocnika i zlecić mu wykonanie paru zadań :).

Lasagne z sosem fasolkowo-pomidorowym

Lasagne z sosem alla bolońskim

Lasagne czyli lazania – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: ok. 40 minut

Farsz warzywny:

  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 mała papryczka chili (bardzo drobno pokrojona; przypominam, że najlepiej kroić ją w gumowych rękawiczkach; możemy ją zastąpić płaską łyżeczką chili w proszku albo papryczką z puszki) 
  • 1/2 papryki dowolnego koloru (pokrojona w drobną kostkę) 
  • 2 duże łodygi selera naciowego (pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 duża marchew (utarta na tarce o drobnych oczkach) 
  • 3 pomidory (pokrojone w kostkę o szerokości ok. 1,5 cm) albo 2 szklanki sosu pomidorowego (można zastąpić koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą)
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Farsz mięsny:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mięsa mielonego

Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie makaronu do lasagne (takiego, którego nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem)
  • 2 kulki mozzarelli (pokrojone w cienkie plasterki)

Akcesoria kuchenne:

  • nóż
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • mały rondel
  • naczynie żaroodporne do lasagne

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos beszamelowy

Wykonanie:

Krok 1. Zaczynamy od przygotowania farszu warzywnego. Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek.

Krok 2. Dokładamy utartą marchewkę, mieszamy i podsmażamy do miękkości.

Krok 3. Dodajemy paprykę i seler naciowy, podsmażamy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.

Krok 4. Dokładamy pomidory (lub zalewamy gotowym sosem pomidorowym). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy papryczkę chili. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez kilka minut.

Krok 5. Na drugiej patelni przygotowujemy mięso. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mielone mięso do lekkiego zrumienienia.

Krok 6. Gdy mięso się smaży, przygotowujemy sos beszamelowy. W małym rondelku roztapiamy masło. Dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę.

Krok 7. Do zasmażki dolewamy mleko i dosypujemy przyprawy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.

Krok 8. Kiedy mamy już przygotowane farsze, dzielimy je na 4 równe części (jeśli robimy wersję warzywną bez mięsa, mogą to być 3 części).

Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość sosu beszamelowego i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Jeśli naczynie żaroodporne ma zaokrąglone brzegi, możemy delikatnie nadłamywać makaron, żeby lepiej się układał.

Krok 9. Na makaron nakładamy farsz warzywny, potem mięsny. Farsze przykrywamy mozzarellą, na wierzch kładziemy makaron. Następnie sos, farsze, mozzarella itd.

Krok 10. Kończymy ułożeniem ostatniej warstwy makaronu. Ponieważ może on nam się łatwo przypiec podczas pieczenia, polecam obficie polać go po wierzchu sosem beszamelowym lub posmarować miękkim masłem.

Krok 11. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekamy przez ok. 30-40 minut, w zależności od instrukcji podanej na opakowaniu makaronu.

Po upieczeniu kroimy na 4 części i płaską łopatką nakładamy na talerze. Jako dodatek możemy podać czerwone wino.

 

Jak zrobić lasagne - krok po kroku

Jak zrobić lasagne – krok po kroku

Wychodzi oczywiście przepysznie, ale uwaga: strasznie dużo kalorii! Dlatego na następny dzień idziemy na aerobik i spalamy cały nadmiar spożyty dzień wcześniej. A kolejnego dnia znowu możemy zrobić lasagne ;).

Ewentualnie zamiast zwykłego żółtego sera możemy użyć niskokalorycznej i równie smacznej mozarelli.

I ile mam teraz wolnego miejsca w lodówce!