Lasagne ze szparagami

Lasagne ze szparagami

Bezapelacyjnie wygrałabym konkurs na najmniej fotogeniczne lasagne. Za każdym razem wyglądają apetycznie w piekarniku, świetnie prezentują się na talerzu, a na fotografii – niespecjalnie. Za to za każdym razem świetnie smakują i to liczy się w pierwszej kolejności.

Tym razem przygotowałam lasagne ze szparagami. Na szybko, dysponując znikomą ilością składników. I udało się! Takich lasagne jeszcze u mnie nie było.

 

Lasagne ze szparagami – przepis


Składniki (dla 4 osób):

  • ½ kg szparagów (oczyszczone)
  • 5 ząbków czosnku (obrany, pokrojony w cieniutkie plasterki, może być zeszklony na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek; opcjonalnie)
  • 200 g sera żółtego (najlepiej parmezan lub niskokaloryczna mozzarella)
  • sos beszamelowy
  • 1 opakowanie makaronu na lasagne

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Jak oczyścić szparagi

Wykonanie:


Krok 1. Zaczynamy od przygotowania szparagów. Myjemy, obieramy, ustawiamy w pionie w garnku (można związać je nitką lub wykorzystać specjalny garnek do gotowania szparagów) i blanszujemy przez ok. 3 minuty.

Krok 2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczamy na dnie odrobinę sosu beszamelowego, układamy na wierzchu płaty makaronu. Kładziemy po wierzchu kilka szparagów, posypujemy czosnkiem i serem.

Krok 3. Polewamy sosem i przykrywamy makaronem. Powtarzamy czynności aż do uzyskania 3-4 warstw makaronu. Płatki makaronu, które mają znajdować się na wierzchniej warstwie, przed położeniem moczymy we wrzącej wodzie. Zapobiegnie to ich przypaleniu. Możemy obłożyć je kawałkami masła i serem.

Krok 4. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i zapiekamy przez ok. 20 minut, chyba że przepis podany na opakowaniu makaronu sugeruje inny czas i temperaturę.

 

Lasagne ze szparagami

Lasagne ze szparagami

Zjadłabym jeszcze… A nic nie zostało!

Przepis jest moją propozycją do akcji kulinarnej Makaron jest dobry na wszystko.