Tradycyjne lasagne z mielonym mięsem, marchewką i selerem naciowym podane na sposób boloński wegetarianie mogą zastąpić pysznymi lasagne ze szpinakiem. Do ich przygotowania można wykorzystać szpinak mrożony, ale najlepiej smakują z farszem z podsmażanego na maśle, świeżego szpinaku, z dodatkiem tartej gałki muszkatołowej, białego pieprzu i szczypty suszonej bazylii oraz czosnkiem, bardzo drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę. Najlepsze lasagne przyrządzicie w wersji z włoskim serem ricotta, delikatnym, o charakterystycznym smaku i konsystencji, ale i bez niego, wykorzystując choćby fetę lub żółty ser, a nawet pomijając ich dodatek, wyczarujemy smaczne, pożywne danie.
Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie
Lasagne ze szpinakiem we Włoszech podaje się bez dodatkowych sosów, a w Polsce, w wielu restauracjach i domach, polewa się dodatkowo sosem jogurtowym lub śmietanowym z czosnkiem i suszonym koperkiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g szpinaku (umyty, sparzony, dokładnie odciśnięty)
- 2 Ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 12 Płatków makaronu na lasagne
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- tarty parmezan
- suszona bazylia
- sól, biały pieprz
- sos beszamelowy (ugotowany z 500 ml mleka)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sos beszamelowy
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Czosnek szklimy na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
- Do czosnku dodajemy szpinak i podsmażamy na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość i odparuje. Można też dusić całość pod przykryciem.
- Doprawiamy szpinak z czosnkiem solą, białym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Można też dodać odrobinę suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy.
- Formę do lasagne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek, a na dno wylewamy kilka łyżek sosu beszamelowego.
- Układamy na sosie beszamelowym płatki makaronu lasagne, a na nich część szpinaku.
- UWAGA: W lasagne ze szpinakiem powinno znajdować się 4-5 warstw szpinaku, dlatego warto wcześniej podzielić go na odpowiednie porcje.
- Szpinak posypujemy tartym parmezanem i przykrywamy kolejną warstwą płatków lasagne, które polewamy sosem beszamelowym.
- Powtarzamy czynności aż do położenia ostatniej warstwy szpinaku z parmezanem, która powinna być przykryta płatkami lasagne i polana sosem beszamelowym.
- Wstawiamy formę do lasagne do piekarnika, przykrywamy i zapiekamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu do lasagne. Moje lasagne zapiekałam przez 20 minut w temperaturze 220 °C.
„Mięsożercy” uwielbiają lasagne z mielonym mięsem po bolońsku, a wegetarianie często wybierają wersję ze szpinakiem. A Wy, za którą przepadacie? 🙂
Moim zdaniem Lasagne lepiej wychodzi gdy wcześniej makaron lekko podgotujemy. Wtedy mamy pewność,że nie wyjdzie twardy po bokach i na wierzchu. Uwielbiam Lasagne ze szpinakiem. 🙂 Chociaż mięsną również.
Zależy od makaronu i dokładności pokrycia go farszem. Ale masz rację – w przypadku takich gotowych lasagne z pudełka można go sparzyć.
Nie trzeba podgotowywać – wystarczy przykryć lasagne na minimum połowę czasu pieczenia wówczas zmięknie pod wpływem pary.
Trochę zależy to też od makaronu i stopnia przykrycia go sosem. Zawsze przykrywam lasagne, a jednak widać, że brzegi się trochę powywijały do góry.
Dzisiaj już skompletowałam składniki, jutro na obiad w sam raz 🙂 Napiszę jak wyszło 🙂
[..YouTube..] Dzisiaj już skompletowałam składniki, jutro na obiad w sam raz 🙂 Napiszę jak wyszło 🙂
Tak zapytam dla pewności.. jako, że przepis na Lasange jest w dziale „bez pszenicy” jak mozna zrobić lasange bez pszenicy??! makaron jest przede wszystkim z pszenicy.
Nie można, chyba że z bezglutenowego makaronu. W kategorii „Bez pszenicy” znalazł się omyłkowo i już go stąd usuwam, dzięki za czujność :).
Możesz, tylko będzie trochę inny w smaku.
Witaj!!! Mam pytanie, czy mogę dać szpinak mrożony???
[..YouTube..] Możesz, tylko będzie trochę inny w smaku.
[..YouTube..] @333wisienka Możesz, tylko będzie trochę inny w smaku.
[..YouTube..] Witaj!!! Mam pytanie, czy mogę dać szpinak mrożony???
Dobre, ale niewegańskie :]
Słusznie, już poprawione. Wegańskie byłyby bez beszamelu :).
hmmm szpinak 🙂 pycha:) i pójdzie szybciej w weekend będzie gościł na moim stole:)
[..YouTube..] hmmm szpinak 🙂 pycha:) i pójdzie szybciej w weekend będzie gościł na moim stole:)
@Dana czysta telepatia 🙂
z sosem mięsnym baaardzo lubię ale te ze szpinakiem i ricottą(twarożkiem)to dla mnie…poezja smaku:)
z łososiem i szpinakiem 🙂 taka wypośrodkowana:)
wczoraj zakupiłam makaron,przeczucie jakieś?:))
ja robię z mięsem i szpinakiem 🙂 zdecydowanie zjadliwe 🙂
Z mięsem kurczaka albo indyka na pewno :).
ciekawe czy byłoby zjadliwe:)
A może połączyć obie wersje?:D
mam samych mięsożerców w domu więc szpinakowej nawet nie robię..
chyba bardziej mięsna mi smakuje,ale pewności nie mam:)
Pyszności ! Az nabrałam chęci, żeby zrobić 🙂
z miesem i szpinakiem? 😉
jestem mięsożerna jednak kocham szpinak więc obie idą łeb w łeb
mięsna lepsza, ale ta druga też pewnie musi być dobra:)