Pin It
Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

W upalne dni, kiedy dostępne są truskawki, przygotowuję lody truskawkowe. Podaję je w prostej formie, bez dużej ilości zbędnych dodatków. Dla mnie liczy się w nich przede wszystkim smak świeżych, dojrzałych, soczystych truskawek, który nie wymaga dodatkowego towarzystwa.

Pamiętam pierwsze domowe lody truskawkowe, które przygotowałyśmy wspólnie z moją mamą, wykorzystując jej nowy nabytek: wielofunkcyjne urządzenie miksujące, gotujące i wyrabiające ciasta. Na szczęście do zrobienia domowych lodów wystarczy też zwykły blender o wytrzymałych nożach i dużej mocy oraz odrobina miejsca w zamrażalniku.

 

Przepis na lody truskawkowe


Czas przygotowania: 5 minut

Czas mrożenia: 2-3 godziny

Składniki (dla 4 osób):

  • 1/2 kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 300 ml śmietanki kremówki + 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu)
  • 100 g cukru
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji

 

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Krok 2 (opcjonalny). Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści – mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.

Krok 3. Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.

 

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe