fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś gravlax

Łosoś gravlax

Łosoś gravadlax

Nadchodzi alternatywa dla tradycyjnego, polskiego śledzia! Potrawa, która powstała w krajach skandynawskich, gdzie świeżo złowionego łososia zasypywało się w piasku, tuż przy brzegu, w morzu, pozostawiając potem mięso do zamarynowania w słonej wodzie. Łosoś gravlax (znany również jako łosoś gravad lax lub łosoś gravlaks) współcześnie przygotowywany jest nieco inaczej. Nie trzeba jechać nad morze, żeby potem móc zakopać go w piachu! Pokażę Wam, jak zrobić łososia gravlax we własnym domu :).

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Pozostawia się go w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), owiniętego folią, zasypanego solą, cukrem i świeżym koprem. Następnie, przez 7 dni, ryba marynuje się w powstałej z przypraw zalewie. Po tym czasie nabierze pięknego koloru i wspaniałego aromatu! Tak przygotowanego łososia można podawać z dodatkiem świeżych ziół czy sałat, odrobiną soku z cytryny lub limonki. Polecam także wykorzystać go jako składnik sałatek czy dodatek do kanapek.

Siła prostej receptury

Łosoś gravlax to kolejny z przepisów, do których chętnie powracam. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a kluczem do sukcesu jest świeża ryba ze sprawdzonego źródła. Czarny pieprz można spróbować zastąpić innym: zielonym, czerwonym lub smakowym pieprzem czosnkowym. Eksperymentując ze sposobem podania, warto wykorzystać pomysły na dodatki do śledzi czy tataru. Spróbujcie polać rybę odrobiną oliwy, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę lub oliwki albo kapary. Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami Wam posmakuje najbardziej :).

Zobacz też
Ostry bakłażan w chili

Łosoś gravlax

Łosoś gravlax

Łosoś gravlax, znany też jako gravadlax czyli łosoś leżakujący w marynacie z cukru, soli i kopru. Bardzo smaczny dodatek do kanapek czy sałatek.
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 6 days 23 hours 50 minutes
Marynowanie: 6 days 23 hours 50 minutes
Razem: 7 days
Kategoria: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Skandynawska
Przepis na: łosoś gravad lax, łosoś gravlaks, łosoś gravlax
Liczba porcji: 4 porcje
Kalorie: 195kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g łososia (filetowany; umyty w zimnej wodzie, osuszony papierowym ręcznikiem)
  • ¼ szklanki soli
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka pieprzu (grubo zmielony)
  • 1 pęczek kopru (świeży, drobno pokrojony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Łososia przekładam do głębszej miski, zasypuję mieszanką soli i cukru oraz pieprzem i koprem, przykrywam dokładnie folią spożywczą.
  • Obciążam rybę (np. ustawiając na niej miseczkę wypełnioną wodą) i odstawiam w chłodne miejsce (lodówka) na 7 dni.
  • Każdego dnia odkrywam łososia i polewam sosem, który wytopił się z niego w trakcie leżakowania.
  • Serwuję łososia gravlax oskrobanego z kopru i pieprzu, pokrojonego w cienkie plastry, z wybranymi dodatkami (np. tj. świeże zioła, sałata, cebula, oliwki, ogórek kiszony, cytryna lub limonka, pomidorki koktajlowe, oliwa, balsamico).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 195kcal (10%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 24g (48%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 68mg (23%) | Sód: 2177mg (95%) | Potas: 632mg (18%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 65IU (1%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można zaserwować w większych kawałkach albo pokroić w cienkie paski. Spróbujcie ułożyć różę z łososia. Pięknie prezentuje się na talerzu!

Łosoś gravlax
Łosoś gravlax

Dajcie mi koniecznie znać, jak udał się Wam i czy smakował marynowany w zalewie łosoś. Bardzo jestem ciekawa Waszych wrażeń!

14 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom