Przygotowując tegoroczne pierniczki świąteczne zastanawiałam się nad sposobem ich ozdobienia – brązowa polewa czekoladowa, kolorowe lukry, wzorki malowane pisakami cukierniczymi, których nadal nie posiadam… A może klasycznie – biały lukier i proste, kolorowe dodatki? Klasyczny lukier z białek przygotowuje się z białek z dodatkiem cukru pudru. Można dodać do niego aromat waniliowy lub migdałowy albo sok z cytryny, który przyspieszy jego „ścinanie się” na powierzchni ciastek i przedłuży trwałość i przydatność do spożycia.

Zobacz też: Inne przepisy na lukier

Klasyczny lukier z białek

Klasyczny lukier z białek

Lukier z białek – przepis


Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 białko (przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone)
  • 100 g cukru pudru

Opcjonalnie:

  • 1 kropla aromatu migdałowego lub waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z buraków
  • barwnik spożywczy

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko

Wykonanie:


Krok 1. Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i rozkłócamy widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych pisakiem cukierniczym).

Krok 2. Dodajemy opcjonalne składniki i jeszcze chwilę mieszamy.

Dobra rada: Lukier będzie gęstszy i bardziej biały, gdy zamiast rozkłócania widelcem ubijemy go za pomocą elektrycznego miksera.

Klasyczny lukier z białek jest doskonałą bazą do barwienia na inne kolory. Odrobina soku z buraków zabarwi go na różowo, można też mieszać go z barwnikami spożywczymi.

Mój lukier nie jest sztywny i gęsty, dzięki czemu pozwala na malowanie nim ciastek za pomocą pędzelka. Jeśli chcemy uzyskać lukier, za pomocą którego namalujemy na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru i ubijać za pomocą miksera, uzyskując gęsty, biały lukier.

Biały lukier

Biały lukier