Pin It

Najprostszy lukier można przygotować, mieszając wrzątek z cukrem pudrem i dodając odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowany lukier, jeszcze gorący, wylewamy na domowe wypieki i czekamy aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku.

Zobacz też: Inne pomysły na lukier

Lukier

Lukier

 

Lukier – przepis

Czas przygotowania: 3 minuty Składniki (porcja do polukrowania tortu o średnicy ok. 20-26 cm):

  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.

UWAGA: Całość można przygotować z gorącego soku z cytryny lub pomarańczy, zastępując nim łyżkę gorącej wody.