Potrawa, która wielu z Was zapewne kojarzy się z dzieciństwem, to makaron z serem na słodko, pachnący cynamonem lub wanilią, z masłem i delikatnie stopionym na patelni białym serem. W przeciwieństwie do makaronu z serem i cebulą, jego siostrzana, słodka wersja łatwo przypadnie do gustu najmłodszym, a ich mamy przygotują ją szybko, dzięki czemu w letnie popołudnie zyskają dodatkowy czas na spędzenie go ze swoimi dziećmi.

Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko

 

Makaron z serem na słodko – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente)
  • 200 g twarogu (grubiej lub drobniej pokruszony)
  • 2 łyżki masła klarowanego, zwykłego masła lub oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego albo dżemu owocowego, konfitury lub frużeliny
  • cynamon lub wanilia
Przydatne poradniki:

Wykonanie:

Krok 1. Masło topimy na niewielkim ogniu z cukrem lub cukrem waniliowym (jeśli zamiast cukru dodajemy do smaku przetwory z owoców, będzie je można dołożyć do makaronu w ostatnim kroku).

Krok 2. Dodajemy twaróg i delikatnie podsmażamy aż ser lekko zmięknie.

Krok 3. Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, szybko mieszamy i przekładamy całość na talerze.

Krok 4. Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy szczyptę cynamonu lub mieszamy całość z miąższem wydrążonym z 1/2 laski wanilii albo przetworami z owoców.

Całość można udekorować świeżą miętą.

 

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko