fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z serem

Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Makaron z serem to potrawa mojego dzieciństwa, którą mama przygotowywała na obiad, zwłaszcza latem. Pamiętam, choć zupełnie nie wiem czemu, że nigdy nie przypadł mi szczególnie do gustu – w końcu od maja do września w naszym ogrodzie rosło tyle owoców i warzyw, że małe dziecko, poza knedlami z truskawkami lub chłodnikiem, do życia potrzebowało babcinego kompotu i tego, co samo zerwało sobie z krzaczka czy drzewa, albo prosto z grządki. Kiedy wieczorem, po całodziennej zabawie, wracałam do domu, próbowano jeszcze nakarmić mnie kanapkami z pomidorem – jedyną formą kolacji, do której zjedzenia rodzice byli w stanie mnie przekonać.
Makaron z serem długo był potrawą zapomnianą w mojej kuchni. Sięgnęłam po niego dopiero, kiedy odkryłam, że czasem zbyt dużo zajęć nie pozwoli mi na zrobienie większych zakupów, a dziecinny sposób przetrwania na owocach i warzywach z ogródka nie jest możliwy, bo najbliższy ogródek oddalony jest o kilkaset metrów i niestety nie należy do mnie. Zeszkliłam cebulkę na maśle klarowanym, dodałam twaróg i ugotowany al dente makaron. Dołożyłam „coś zielonego” i obiad gotowy.

Makaron z serem

Makaron z serem

Prosty przepis na makaron z serem czyli tani obiad szybki do ugotowania. Makaron z białym serem, cebulą i kaparami lub zielonym groszkiem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska, Włoska
Przepis na: makaron z serem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 711kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente)
  • 200 g twarogu (grubiej lub drobniej pokruszony)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie; lub 100 g zielonego groszku)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Całość można udekorować świeżą bazylią
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak zrobić masło klarowane

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy lub rumienimy na maśle lub oliwie.
  • Dodajemy twaróg i doprawiamy solą, a opcjonalnie – pieprzem. Delikatnie podsmażamy aż ser lekko zmięknie.
  • Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, szybko mieszamy i przekładamy całość na talerze.
  • Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy kapary lub zielony groszek (rozmrożony, przelany wrzątkiem lub świeży, blanszowany).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 711kcal (36%) | Węglowodany: 100g (33%) | Białko: 28g (56%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 55mg (18%) | Sód: 650mg (28%) | Potas: 441mg (13%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 140IU (3%) | Witamina C: 3mg (4%) | Wapń: 118mg (12%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Makaron z serem
Makaron z serem
55 komentarzy
  • Ja robię coś takiego w wersji na słodko 🙂 twarożek do sernika mieszam z cukrem i żółtkiem jajka i i otaczam nim cały makaron mmmmm pycha ewentualnie do tego wanilia albo dżem 😉

  • Godzina 20:20 1 listopada kurczak w lodówce się skończył… Chyba dziś będzie makaron z serem 😛 Oczywiście makaron pełnoziarnisty z mąki durum, ser półtłusty i żadnych cukrów ani masła… !! DO tego 25 g białka serwatkowego i obiad jak tralala! 🙂

  • ▼▼どなたかに見て頂ける事を祈っております。ここに書くのもどうかと思いましたが、あまり時間が残されていないのでお許し下さい…。宝クジの当選金200000000円の使い道をどうしたらいいのかと悩んでいます。寄付はしましたし、既に数名の方にも100万単位でお譲りさせて頂いております。現在残っている残金は全てお譲り可能です。受け取りたい方はご連絡下さい。YOUTUBEですと規約違反となり連絡が途絶えてしまいます。そこで制限が無いブログサイトを見付けましたので受け取りたい方はそちらからご連絡下さい。本日お譲りする事もできるので気軽に仰って下さい。ブログ→ http://785.jp /

  • [..YouTube..] ▼▼どなたかに見て頂ける事を祈っております。ここに書くのもどうかと思いましたが、あまり時間が残されていないのでお許し下さい…。宝クジの当選金200000000円の使い道をどうしたらいいのかと悩んでいます。寄付はしましたし、既に数名の方にも100万単位でお譲りさせて頂いております。現在残っている残金は全てお譲り可能です。受け取りたい方はご連絡下さい。YOUTUBEですと規約違反となり連絡が途絶えてしまいます。そこで制限が無いブログサイトを見付けましたので受け取りたい方はそちらからご連絡下さい。本日お譲りする事もできるので気軽に仰って下さい。ブログ→ http://785.jp /

  • Dokładnie :). Jest też wersja tego makaronu z serem i śmietaną, dla mnie zupełnie nie do przyjęcia, ale wiem, że sporo osób właśnie tak lubi. Niby taka zwykła receptura, a możliwości jednak wiele :).

  • [..YouTube..] Dokładnie :). Jest też wersja tego makaronu z serem i śmietaną, dla mnie zupełnie nie do przyjęcia, ale wiem, że sporo osób właśnie tak lubi. Niby taka zwykła receptura, a możliwości jednak wiele :).

  • zrobiłam to danie i mi nie smakowało, ser po podgrzaniu robi się gumiasty! lepiej wrzucić zimny ser na goracy makaron i polac masełkiem duuuuużo smaczniejsze

  • [..YouTube..] zrobiłam to danie i mi nie smakowało, ser po podgrzaniu robi się gumiasty! lepiej wrzucić zimny ser na goracy makaron i polac masełkiem duuuuużo smaczniejsze

  • Makaron z serem za słodko blleee. O takim sposobie nie słyszałam, ale na bank wypróbuję brzmi smacznie 🙂

  • Spróbuj, naprawdę warto! Ser biały po podgrzaniu na patelni lekko się topi i nabiera odrobinę mocniejszego smaku.

  • Miałam chyba oczy jak spodki podczas oglądania…nigdy nie słyszałam o makaronie z serem innym, niż na słodko. :O

  • nigdy tak nie jadłam i nawet do głowy mi nie przyszło, zeby zrobić makaron z serem inaczej niż na słodko 😀

  • u mnie na słono, makaron daje sie na talerz, na to wsypuje ser i polewa stopionym masełkiem i przyprawy sól pieprz! w akdemiku jedliśmy to danie bardzo często, bo było tanie i pyszne!spróbuję twoim sposobem ciekawe czy różni się w smaku

  • [..YouTube..] u mnie na słono, makaron daje sie na talerz, na to wsypuje ser i polewa stopionym masełkiem i przyprawy sól pieprz! w akdemiku jedliśmy to danie bardzo często, bo było tanie i pyszne!spróbuję twoim sposobem ciekawe czy różni się w smaku

  • Zdecydowanie na słodko zawsze się u nas jadło.:) Makaron, rozgnieciony ser biały i cukier. Pycha!!!

  • Ja też kiedyś nie lubiłam! Jedyna wersja, która mogła mnie zadowolić to taka z cukrem i wanilią, albo z cukrem i cynamonem. I ze śmietaną oczywiście! Boczek polubiłam dopiero „na stare lata”.

  • Na słodko też już zrobiłam, pewnie wrzucę film wieczorem :). Mój był z masłem, cukrem waniliowym, serem i śmietaną. O konfiturze nie pomyślałam, dobry pomysł :).

  • [..YouTube..] Na słodko też już zrobiłam, pewnie wrzucę film wieczorem :). Mój był z masłem, cukrem waniliowym, serem i śmietaną. O konfiturze nie pomyślałam, dobry pomysł :).

  • U mnie się na to mówiło makaron z serem, a na twaróg – ser biały. W każdym domu inaczej :). Dzięki za komplement :).

  • Z tego co widzę, to jest twaróg a nie ser. Po tytule myślałem, że będzie to przepis na makaron z żółtym serem. A tak poza tym to ślicznie wyszłaś na tym filmiku. 🙂

  • [..YouTube..] Z tego co widzę, to jest twaróg a nie ser. Po tytule myślałem, że będzie to przepis na makaron z żółtym serem. A tak poza tym to ślicznie wyszłaś na tym filmiku. 🙂

  • u mnie najczęściej na słodko z cukrem i cynamonem, lub z jakaś konfiturą i śmietanka. ale wypróbuję i w ten sposób:)

  • Wersję z boczkiem znam, też czasem się u mnie w domu rodzinnym przewijała, ale, oj, jak ja jej nie lubiłam ;))).

  • W zależności od pory roku dodaję posiekane świeże ogórki, bazylię albo oregano, natkę, albo nawet podsmażony, chrupiący boczek.

  • Dorotko, Johnny chyba miał na myśli deskę na której stoi talerz z makaronem, a tak poza tym to ślicznie wyglądasz, zresztą jak zawsze.
    Całusy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom