W piątek odwiedziłam lokalne targowisko, na którym udało mi się kupić świeżutki szpinak. Dlatego sobota odbyła się pod znakiem sałatki szpinakowej, a w niedzielę przygotowałam makaron ze szpinakiem.
Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad
Smak zupełnie inny niż w przypadku mrożonego szpinaku, konsystencja mniej papkowata, wszystko po prostu lepsze. A dodatkowo zdrowsze – w końcu każdemu, szczególnie teraz, wiosną, przyda się komplet naturalnych składników niezbędnych do poprawy funkcjonowania organizmu.
Makaron ze szpinakiem najlepiej smakuje doprawiony białym pieprzem, z odrobiną gałki muszkatołowej, posypany świeżo startym parmezanem. Jako dekorację możecie dołożyć malutkie pomidorki koktajlowe. U mnie zabrakło, a czerwony kolor ładnie skomponowałby się z zielenią tego pysznego, pachnącego czosnkiem sosu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g makaronu tagliatelle
- 400 g świeżego szpinaku (około; 1 mała reklamówka; umyty, osuszony, sparzone wrzątkiem, odciśnięty)
- 1 cebula (opcjonalnie; mała; drobno posiekana)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
- 250 ml śmietanki kremówki (lub creme fraiche; może być delikatnie ubita; śmietankę można zastąpić 100 g serka mascarpone)
- 100 g orzechów piniowych
- 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
- 50 g masła (¼ kostki)
- oliwa z oliwek
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Orzechy piniowe prażymy na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
- Szklimy cebulę i czosnek na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
- Szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i ściemnieje.
- Dodajemy do szpinaku masło i dusimy całość.
- Do uduszonego szpinaku dodajemy cebulę i czosnek i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż całość zgęstnieje.
- Dosypujemy przyprawy i utarty ser, dokładnie mieszamy.
- W czasie gdy sos gotuje się na patelni, w osobnym garnku, w osolonej wodzie, al dente, gotujemy makaron.
- Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
- Podajemy gorący makaron, posypujemy uprażonymi orzechami i opcjonalnie, dodatkową ilością tartego parmezanu.
Uwielbiam szpinak!
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Dzień Czosnku„.
Z białym pieprzem smakuje dużo lepiej, dzięki za przepis makaronu ze szpinakiem
wow. wyglada smacznie. zainspirowalas mnie na nowe danie!
wyszedł super, zrobiłem bez orzeszków piniowych bo akurat nie było w sklepie ale było mega 🙂
Daj znać jak się udał. Powodzenia :).
Za chwilę będę robił, dzięki za przepis 🙂
Taki na szybko z patelni 🙂
Kto nie lubi makaronu ze szpinakiem :d Ważne żeby był dobrej jakości 🙂 i ugotowany aldente
Wyszło przepyszne!!! Ja jednak zamiast kremówki, dodałam 18-stkę (bo akurat taką miałam w lodówce), więc było nieco chudsze. Ale i tak pycha 🙂
Zrobiłam dziś na obiad. Wyszło bardzo smaczne.
Dodatkowo dodałam kurczaka (mięsożerni domownicy).
na allegro są
[..YouTube..] na allegro są
Zrobione. Wyszlo bardzo dobre. Ale szpinak to chyba jedna z tych potraw, ktore w 100 % smakowac mi bedą tylko przyrzadzone we włoskiej restauracji.
Zawsze jadłam szpinak mrożony, choć go ogóle nie lubię, kojarzy mi się ze szczawiem-zmorą z dzieciństwa, próbowałam wiele przepisów z neta, lecz ten jest super nawet z mrożonym, ja bym przerobiła go na wersję light, jeśli autorka się nie pogniewa, zeszklić cebulę z czosnkiem na łyżce oliwy na patelni teflonowej , bez masła i zamiast śmietanki -to jogurt naturalny i posypać serem białym chudym, to już nie będzie to samo, lecz te z nas, które muszą dbać o linię, to mogłyby spróbować, a makaron ciemny, nie jasny
Nie pogniewa się, a nawet podziękuje za pomysł na wersję niskokaloryczną :).
Czy konieczna jest śmietana kremówka, czy może być jogurt grecki lub naturalny albo śmietana o mniejszej zawartości tłuszczu (chodzi mi o kalorie)?
Możesz Kasiu zastąpić śmietankę kremówkę słodką śmietanką do zup i sosów 18%, tylko wtedy sos będzie rzadszy i trzeba go będzie zagęścić (np. mąką kukurydzianą). Kwaśna śmietana albo jogurt dadzą odrobinę inny smak – można go przełamać szczyptą cukru.
Prażone płatki migdałów albo prażone orzechy bez skórki też dadzą dobry efekt :).
[..YouTube..] Prażone płatki migdałów albo prażone orzechy bez skórki też dadzą dobry efekt :).
[..YouTube..] @crazyole88 Prażone płatki migdałów albo prażone orzechy bez skórki też dadzą dobry efekt :).
*poznańskich
W Poznańskich też 🙁 a jestem strasznie ich ciekawa 🙂 no nic kiedyś je dorwę 🙂 w sumie to tagietelle moze być bez orzeszków, ale fajnie jednak to wyglada z orzeszkami 🙂 może da się je zastąpić?
[..YouTube..] *poznańskich
[..YouTube..] @crazyole88 *poznańskich
[..YouTube..] W Poznańskich też 🙁 a jestem strasznie ich ciekawa 🙂 no nic kiedyś je dorwę 🙂 w sumie to tagietelle moze być bez orzeszków, ale fajnie jednak to wyglada z orzeszkami 🙂 może da się je zastąpić?
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia W Poznańskich też 🙁 a jestem strasznie ich ciekawa 🙂 no nic kiedyś je dorwę 🙂 w sumie to tagietelle moze być bez orzeszków, ale fajnie jednak to wyglada z orzeszkami 🙂 może da się je zastąpić?
Ja też mam ten problem. Czasem są w osiedlowym sklepie spożywczym (nie wiem skąd je mają), ale ciężko jest dostać je nawet we wrocławskich hipermarketach.
[..YouTube..] Ja też mam ten problem. Czasem są w osiedlowym sklepie spożywczym (nie wiem skąd je mają), ale ciężko jest dostać je nawet we wrocławskich hipermarketach.
[..YouTube..] @crazyole88 Ja też mam ten problem. Czasem są w osiedlowym sklepie spożywczym (nie wiem skąd je mają), ale ciężko jest dostać je nawet we wrocławskich hipermarketach.
ja mam problem z dostaniem gdziekolwiek tych orzeszków piniowych 🙁 gdzie kupujecie?
[..YouTube..] ja mam problem z dostaniem gdziekolwiek tych orzeszków piniowych 🙁 gdzie kupujecie?
🙂
[..YouTube..] 🙂
[..YouTube..] @GreenElf92 🙂
@Marcin może po prostu przygotowujesz go nie tak jak trzeba? Taki świeży jest super 🙂
świetny przepis, pozdrawiam 😉
Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂
no właśnie tak patrzyłam na to i raz i dwa i tak… się dziwiłam, czemu na suchej patelni duszony 😀
A w filmie nie ma mojego komentarza w tle :(. No nic, za godzinę będzie wersja z komentarzem :D.
Mój też jest na maśle, tylko gdzieś wcięło ten krok. Ale już dopisałam 😀
Szpinak jest bleee… :/
ostatnio robiłam właśnie ze świeżym, pierwszy raz. Rzeczywiście smak całości inny. Ja jednak jak wrzucam go na patelnię, to duszę go chwilę na prawdziwym maśle. Pięknie pachnie!
Właśnie się zastanawiałam co zrobić ze szpinaku, bo mi wyrastać na „kwiat” zaczyna.
Po prostu pyszota 🙂
Bardzo dobry przepis, godny polecenia
Czy można użyć szpinaku mrożonego?
Jolka: oczywiście, że można, tylko nie wolno za mocno przygrzać całego sosu, żeby nie porobiły się szpinakowe grudki. I smak będzie trochę inny, jak to przy mrożonym szpinaku bywa…