Pin It
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

W piątek odwiedziłam lokalne targowisko, na którym udało mi się kupić świeżutki szpinak. Dlatego sobota odbyła się pod znakiem sałatki szpinakowej, a w niedzielę przygotowałam makaron ze szpinakiem.

Smak zupełnie inny niż w przypadku mrożonego szpinaku, konsystencja mniej papkowata, wszystko po prostu lepsze. A dodatkowo zdrowsze – w końcu każdemu, szczególnie teraz, wiosną, przyda się komplet naturalnych składników niezbędnych do poprawy funkcjonowania organizmu.

Makaron ze szpinakiem najlepiej smakuje doprawiony białym pieprzem, z odrobiną gałki muszkatołowej, posypany świeżo startym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem – przepis

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1 mała reklamówka świeżych liści szpinaku (ok. 400 g) (umyte, osuszone, sparzone wrzątkiem, odciśnięte)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego)
  • 1 mała cebulka (drobno pokrojona; opcjonalnie)
  • 250 ml śmietanki kremówki (może być delikatnie ubita) lub 100 g mascarpone
  • 100 g orzechów pinii (uprażonych na suchej, teflonowej patelni)
  • 50 g utartego parmezanu
  • 1/4 kostki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:


Krok 1. Orzechy pinii prażymy na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni

Krok 2. Szklimy cebulę i czosnek na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przekładamy na talerzyk lub do miseczki.

Krok 3. Szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i ściemnieje.

Krok 4. Dodajemy do szpinaku masło i dusimy całość.

Krok 5. Do uduszonego szpinaku dodajemy cebulę i czosnek i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż całość zgęstnieje.

Krok 6. Dosypujemy przyprawy i utarty ser, dokładnie mieszamy.

Krok 7. W czasie gdy sos gotuje się na patelni, w osobnym garnku, w osolonej wodzie, al dente, gotujemy makaron.

Krok 8. Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

Podajemy gorący makaron, posypujemy uprażonymi orzechami i opcjonalnie, dodatkową ilością tartego parmezanu.

 

Uwielbiam szpinak!

Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Dzień Czosnku„.