Uwielbiam marchewkę z groszkiem. Jako dziecko godzinami przebywałam w ogródku i czekałam, aż dojrzeją moje ulubione owoce i zielony groszek. Codziennie sprawdzałam strączki, a gdy wreszcie dojrzały, szybko zjadałam zawartość, zanim ktokolwiek inny mógłby go zerwać. Z czasem moja miłość do groszku przerodziła się w miłość do marchewki z groszkiem – delikatnie słodkiej, o pięknym, pomarańczowo-zielonym kolorze.

Zobacz też: Pomysły na inne dodatki do głównych dań

Marchewka z groszkiem to bardzo ładny i smaczny dodatek do drugich dań. Szczególnie pasuje do kurczaka, np. do kotletów de volaille. Sprawdzi się też jako ciepłe danie kolacyjne, choć osobiście mogłabym zjeść cały garnek samej marchewki z groszkiem również na obiad.

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 średnie marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki + kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Wykonanie:


Krok 1. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i solą.

Krok 2. Dodajemy marchewkę, mieszamy dokładnie, żeby masło rozprowadziło się po wszystkich kawałkach. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.

Krok 3. Dodajemy groszek, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Krok 4. Opcjonalnie dodajemy łyżkę mąki rozrobioną w kilku łyżkach wody, dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem krok po kroku

Jak zrobić marchewkę z groszkiem krok po kroku

Co jeszcze zjesz na obiad?

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem