Pin It

Masło czosnkowe, kremowe i delikatne, można wykorzystać na wiele sposobów. Podaje się je w prostych jadłodajniach, jako dodatek do chleba i jajecznicy, zdobi się nim, za pomocą szprycy, mięsa i wędliny serwowane w restauracjach. W wielu hotelach masło czosnkowe serwowane jest jako dodatek do ciepłych, chrupiących bułeczek, a na festynach czy imprezach masowych, można zamówić je w towarzystwie pajdy wiejskiego chleba lub pieczonego ziemniaka.

Masło czosnkowe łatwo rozsmarować na chlebie – z dodatkiem dojrzałego pomidora i dobrej wędliny będzie smacznym akcentem śniadaniowym. Doda też nieco charakteru kopytkom lub kluskom śląskim oraz daniom z ryb.

Masło czosnkowe – przepis

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 3/4 kostki masła (bardzo miękkie)
  • 4 łyżki twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka koperku (świeży lub suszony; drobno posiekany)
  • szczypta soli

 

Wykonanie:


Krok 1. Czosnek mieszamy dokładnie z twarożkiem za pomocą widelca.

Krok 2. Doprawiamy solą, dodajemy koperek, ponownie mieszamy.

Krok 3. Całość mieszamy z masłem, wyrównujemy powierzchnię, ozdabiamy.

Tak przygotowane masło jest kremowe i miękkie – łatwo włożyć je do szprycy i ozdabiać nim talerze, kanapki, wędliny. Można przechowywać je w lodówce przez 1-2 dni.

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Chleb z masłem czosnkowym

Chleb z masłem czosnkowym