Długo szukałam przepisu na mazurek, który przebiłby zeszłoroczny mazurek królewski i ostatecznie nie znalazłam żadnego, który byłby tak samo skomplikowany w przygotowaniu i wymagał tak wielu różnych składników. Postanowiłam, że za wszelką cenę w tym roku przygotuję inne ciasto i ostatecznie wybór padł na mazurek bakaliowy z polewą cytrynową wg przepisu ze starego wydania „Kuchni Polskiej” z 1960 roku. Znalazłam tu co prawda kilka nieścisłości, ale ostatecznie nic nie stanęło mi na przeszkodzie do upieczenia smacznego ciasta na Wielkanoc i po kilku drobnych modyfikacjach mazurek bakaliowy zagościł na moim stole.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mazurek bakaliowy – przepis

Składniki:

Kruche ciasto

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane na twardo żółtka
  • starta skórka cytrynowa

Bakalie

  • 100 g skórki pomarańczowej (kandyzowana)
  • 50 g daktyli (pokrojone w cienkie paski)
  • 50 g suszonych moreli (pokrojone w cienkie paski)
  • 100 g rodzynek (sparzone, odcedzone)
  • 100 g migdałów (sparzone, obrane, pokrojone na grube kawałki)
  • 100 g orzechów włoskich (sparzone, obrane, pokruszone)

Polewa

  • 1 żółtko (ze sparzonego wrzątkiem jajka)
  • 1 jajo (sparzone wrzątkiem)
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • miąższ z laski waniliowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu o lekko kwaskowym smaku (np. pomarańczowy, jabłkowo-rabarbarowy, truskawkowo-rabarbarowy)

Wykonanie:

Posiekane masło z mąkąKrok 1. Zaczynamy od zagniecenia ciasta. W dużej misce siekamy mąkę z masłem.


Mąka, masło, cukier puder, tarte żółtka Krok 2. Dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i utarte na sicie żółtka.


Kruche ciasto na mazurek Krok 3. Zagniatamy ciasto. Potrzeba do tego sporo siły, ponieważ w cieście nie ma białek. Po ok. 10 minutach ugniatania otrzymamy kulę kruchego ciasta, którą odstawiamy na ok. 20 minut w chłodne miejsce.


Sok z cytryny Krok 4. Przygotowujemy polewę. W małym rondelku topimy masło (uważamy, żeby się za mocno nie zagrzało). Żółtko i jajko ucieramy z cukrem na pulchną masę za pomocą miksera.


Miąższ z laski wanilii Krok 5. Dodajemy sok z cytryny i miąższ z laski wanilii.


Polewa cytrynowa prawie gotowa Krok 6. Dodajemy stopione masło, bułkę tartą i płatki migdałów, ponownie miksujemy.


Spód wielkanocnego mazurkaKrok 7. Układamy ciasto na blaszce nasmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, następnie pieczemy (sam spód, bez bakalii, bez polewy) na złoty kolor (przez ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.


Mazurek posmarowany dżemamiKrok 8. Wystudzone ciasto (powinno wyjść dość suche i mocno kruche) smarujemy dżemem (u mnie na każdej połówce znalazł się  dżem o innym smaku).


Gotowy mazurek bakaliowy z polewą cytrynową Krok 9. W misce mieszamy wszystkie przygotowane bakalie, następnie wykładamy je na ciasto i zalewamy polewą. Wstawiamy jeszcze raz do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut, aż polewa delikatnie się zetnie (właściwej konsystencji nabierze dopiero po ostudzeniu).


Krok 10. Następnie studzimy ciasto w chłodnym miejscu i kroimy w kwadraty. Najlepiej będzie smakować na drugi dzień, kiedy mocno „przejdzie” cytrynowym aromatem.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

Taki mazurek jest bardzo dobry i, co ważne, nie za słodki, dzięki kwaskowatym smakom cytryny i dżemu. Jest też dość łatwy do wykonania. Takie ciasta lubię :). Przepis na mazurek bakaliowy z polewą cytrynową bierze udział w akcji kulinarnej “Kuchnia Wielkanocna 2010” organizowanej na blogu u Olgi Smile.