Odmianą dla bardzo słodkich mazurków może być smaczny, słonecznie żółty mazurek cytrynowy o orzeźwiającym smaku. Jest to błyskawiczne do zrobienia ciasto, pod warunkiem, że mamy już w lodówce krem cytrynowy. Dysponując mniejszą ilością czasu, warto przygotować krem 1-2 dni wcześniej i wstawić do lodówki, a potem wyłożyć na upieczony i wystudzony, kruchy placek.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mazurek cytrynowy, dzięki pięknej, żółtej barwie, nawet bez dodatkowych dekoracji, będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Oprócz kremu i zamiast mięty, można udekorować go płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami nerkowca.

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

 

Mazurek cytrynowy – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 40 minut

Składniki (forma 23 x 23 cm):

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 50 g płatków migdałów
Krem cytrynowy:
  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 120 g cukru
  • 50 g masła
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić krem cytrynowy

Wykonanie:

 

Krok 1. Z wyszorowanych i sparzonych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Krok 2. Sok ze skórką i cukrem podgrzewamy  w garnku w kąpieli wodnej.

Krok 3. Kiedy cukier rozpuści się, do syropu dodajemy masło i cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści.

Krok 4. Cienką strużką (najlepiej przez sitko) wlewamy do masy cytrynowej roztrzepane jajka, cały czas mieszając.

Krok 5. Podgrzewamy krem na niewielkim ogniu i stale mieszamy, żeby jajka nie ścięły się za szybko, a krem uzyskał gęstą, jedwabistą konsystencję.

Krok 6. Gotowy krem przelewamy do słoika albo miseczki, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.

Krok 7. Z posiekanego z mąką i cukrem masła, wanilii i ugotowanych żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.

Krok 8. Wykładamy część ciasta na dnie foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dekorujemy rulonikami lub warkoczykami z ciasta, dno gęsto nakłuwamy widelcem.

Krok 9. Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 20-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor.

Krok 10. Na wystudzone ciasto wykładamy schłodzony krem, a całość dekorujemy świeżą miętą, orzechami lub migdałami.

 

 

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy