fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy, obok mazurka kajmakowego, jest prawdopodobnie jednym z częściej przygotowywanych wypieków na Wielkanoc. Na upieczoną warstwę kruchego ciasta wystarczy wylać czekoladę roztopioną w podgrzanej, kremowej śmietance i odstawić do wystudzenia. W wersji ekspresowej niepotrzebna jest nawet kremówka. Trzeba jedynie podgrzać w kąpieli wodnej zwykłą, mleczną czekoladę, chociaż osobiście najbardziej lubię ten mazurek z polewą z czekolady gorzkiej deserowej. Śmietanka nadaje polewie aksamitności, a rezygnując z jej dodatku, można uzyskać w efekcie nieco twardszy, czekoladowy wierzch. Zobaczcie jak zrobić mazurek z polewą z czekolady.

 

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

To jedno z ciast, które łatwo udekorować w prosty, a jednocześnie efektowny sposób. U mnie jego brzegi są splecione w warkocz, choć możecie do zdobienia wykorzystać widelec lub łyżkę. Do tego polewa, a potem kolejne dekoracje. Kwiatki to żurawina i migdały w płatkach. Sami powiedzcie, czy taki czekoladowy mazurek nie prosi się sam o zjedzenie? Z pewnością niejedno z Was chciałoby już teraz kawałeczek ;).

 

Mazurek czekoladowy
Mazurek z polewą z czekolady

Niezbyt gruba warstwa czekolady i kruchy spód to smaczne połączenie. Dekoracja łatwa do zrobienia. Najpierw podpiekłam spód, następnie polałam polewą. Zanim zaschła, ułożyłam bakalie. I gotowe!

Zobacz też
Kompot rabarbarowy

 

Mazurek czekoladowy
Mazurek z polewą czekoladową
Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Prosty mazurek czekoladowy z piękną i łatwą dekoracją na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie, z dżemem lub kajmakiem, polany polewą czekoladową i udekorowany bakaliami.
4.37 from 11 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek czekoladowy, mazurek z polewą z czekolady
Liczba porcji: 16
Kalorie: 276kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruchy spód

  • 2 szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ¼ szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 3 żółtka
  • miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)

Do przełożenia

  • konfitura z róży, dżem pomarańczowy, jabłkowy, cytrynowy lub morelowy albo kajmak (opcjonalnie)

Czekoladowy wierzch

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady deserowej (1 tabliczka)

Do dekoracji

  • kilkanaście płatków migdałów
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • suszona żurawina, morele lub rodzynki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak zrobić kruche ciasto
  3. Jak zrobić kajmak

Jak zrobić

  • Masło wyjęte z lodówki siekamy w misce z mąką za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza do kruchego ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło wcześniej zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażalniku.
  • Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można też zmiksować całość mikserem z końcówkami-świderkami).
  • Wstawiamy ciasto na ok. 30 minut do schłodzenia w lodówce.
  • ⅔ ciasta rozwałkowujemy/wylepiamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Z pozostałego ciasta przygotowujemy dekorację brzegów mazurka: można przygotować wałeczki i ugnieść je widelcem lub zrobić brzegi w kształcie zaplecionego z niego węższych wałeczków warkocza.
  • Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor.
  • Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • W kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożony do większego, wypełnionego do połowy wodą) podgrzewamy mocno (nie zagotowujemy!) śmietankę kremówkę.
  • Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Na wystudzony, kruchy spód wykładamy konfiturę, dżem lub kajmak.
  • Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Dekorujemy mazurek czekoladowy bakaliami i/lub lukrem albo polewą z białej czekolady.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 276kcal (14%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sód: 103mg (4%) | Potas: 89mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 505IU (10%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy

Dajcie mi koniecznie znać, jak udały się Wasze mazurki i czy czekoladowy mazurek podbił serca Wasze i Waszych gości :).

25 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom