Chociaż mazurki z założenia są prostymi do zrobienia ciastami, wyjątek od reguły stanowi mazurek królewski. Wyjątkowo pracochłonne ciasto, które wymaga odstawiania do wystudzenia praktycznie po nałożeniu każdej z kilku warstw, odwdzięczy Wam się cudownym smakiem i ogromnym wrażeniem, jakie zawsze robi na gościach i domownikach. Przełamują się w nim różnorodne smaki – mamy tu kruchość ciasta krupczatkowego, delikatną kwaskowatość jabłek z galaretką, makową konsystencję i bakalie oraz, wreszcie, orzechową, miękką warstwę wierzchnią i czekoladę. Mazurek królewski to ciasto, które ma w sobie wszystko, co smaczne i łatwo dostępne w okresie wielkanocnym.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

To ciasto na pewno warto przygotować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem, ze względu na sporą ilość pracy przy ucieraniu czy mieleniu oraz czas potrzebny na tężenie poszczególnych warstw. Placek z mąki krupczatki będzie po upieczeniu bardzo twardy, ale odrobinę zwilgotnieje po nałożeniu wszystkich wierzchnich składników. A cały mazurek królewski, po odpowiednim schłodzeniu i leżakowaniu, nabierze pełni smaku.

 

Mazurek królewski – przepis

Składniki (forma 24×35 cm):

Spód:

  • 1,5 szklanki (250 g) mąki krupczatki
  • ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

Masa jabłkowa:

  • ½ szklanki cukru
  • 1 kg jabłek (obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

Masa makowa:

  • 250 g maku (poprzedniego dnia zalany wrzątkiem i odstawiony na noc, następnie dobrze odciśnięty)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ⅔ szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g innych bakalii (np. orzechy laskowe, migdały, daktyle, suszony ananas lub papaja, skórka z pomarańczy; posiekane)

Masa orzechowa:

  • 150 g orzechów włoskich
  • ⅔ szklanki cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 łyżka spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ½ kostki masła
Przydatne poradniki:
  1. Jak przygotować bakalie do ciasta

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ręcznie w misce lub ucieramy za pomocą miksera (końcówki świderki).

Krok 2. Wykładamy ciasto na dnie blaszki wyłożonej po brzegi papierem do pieczenia

Krok 3. Pieczemy spód 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wyjdzie nam twardy, suchy placek, który odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4. Jabłka mieszamy w garnku z cukrem i przesmażamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody.

Krok 5. Masę jabłkową odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną (ale nie całkowicie zimną!) wykładamy na zimny placek ułożony w blaszce i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 6. Mak mielimy w maszynce do mięsa (zakładamy końcówkę o najdrobniejszych oczkach) lub ucieramy w blenderze.

Krok 7. Dodajemy do maku pozostałe składniki oprócz bakalii i w garnku lub na patelni gotujemy przez ok. 8 minut, cały czas mieszając.

Krok 8. Dodajemy wszystkie bakalie (oprócz orzechów włoskich, które są składnikiem masy orzechowej) i mieszamy.

Krok 9. Ciepłą masę (która bardzo szybko zastyga!) wykładamy na warstwę jabłek na cieście. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 10. Zmielone orzechy, mleko, i cukier gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.

Krok 11. Dodajemy do orzechów masło, łyżkę spirytusu i mieszamy.

Krok 12. Powinna wyjść nam niegęsta masa, którą wylewamy na masę makową. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 13. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 14. Polewę czekoladową wylewamy na schłodzoną masę orzechową i wstawiamy ciasto w chłodne miejsce.

 

Zobacz więcej przepisów na najlepsze mazurki