Na Wielkanoc od kilku lat piekę mazurek królewski, ale uwielbiam też mazurek migdałowy. Bardzo lubię kruche ciasto i wariacje warstw i ozdób i choć zawsze skłaniam się ku subtelnym zdobieniom, marzę o tym, żeby przygotować kiedyś mazurek udekorowany wzorkami w bazie, pisanki i baranki, z dużym napisem „Wesołego Alleluja”. W tym roku mój mazurek świąteczny pachnie migdałami, które, choć zmielone, wzmagają efekt chrupkości ciasta.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mazurek migdałowy z różą – idealna kompozycja smakowa! Wymaga cierpliwości przy ucieraniu jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Czas i energię włożone w ręczne ubijanie za pomocą trzepaczki wynagradza spróbowanie ciepłego, smacznego kogla-mogla, jeszcze przed dosypaniem mąki. Mój mazurek migdałowy przekładam prawdziwą konfiturą z róży damasceńskiej, uprawianej w Bułgarii. Pięknie pachnie, łącząc aromaty róży i migdałów. Posmaruję go lukrem pomadkowym, który utworzy na nim gładką i elegancką, białą powierzchnię, dając możliwość udekorowania na niezliczoną ilość sposobów.

Mazurek migdałowy – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki (na blachę z wyposażenia piekarnika):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 350 g masła (stopione)
  • 100 g migdałów (blanszowane, siekane lub drobno zmielone)
  • 5 jajek
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżek wrzątku

Do przełożenia:

  • 300 g konfitury z róży

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady
  • lukier lub cukier puder

Przydatne poradniki:

  1. Lukier - przepis
  2. Lukier pomadkowy – przepis
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Polewa z białej czekolady – przepis

Wykonanie:

Krok 1. Garnek, w którym będzie ubijany kogel-mogel, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem.

Krok 2. Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała. Ubijamy jajka z cukrem pudrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu.

Krok 3. Pod koniec ubijania dodajemy wrzątek wymieszany z sokiem z cytryny.

Krok 4. Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy mikserem lub trzepaczką aż do całkowitego ostygnięcia.

Krok 5. Mieszamy masę z mąką i migdałami za pomocą łyżki, stopniowo dolewając stopione masło.

Krok 6. Przelewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 7. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie równe połowy i przekładamy konfiturą z róży.

Krok 8. Po wierzchu smarujemy lukrem pomadkowym, klasycznym lukrem lub polewą z czekolady i opcjonalnie dekorujemy według uznania.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

 

Mazurek migdałowy z różą

Mazurek migdałowy z różą