fbpx
Czytasz właśnie
Tortilla z mięsem

Tortilla z mięsem

Tortilla z mięsem

Była już warzywna, teraz przyszła kolej na mięsną. Proszę Państwa, oto tortilla z mięsem, z dodatkiem farszu wołowego lub wieprzowego, pachnącego czosnkiem i ostrego od chili. Przygotowuje się go dość szybko i można wykorzystać zarówno do meksykańskiej tortilli pszennej jak i tej kukurydzianej, na tacos.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni meksykańskiej

Podając tortille, możemy postawić na stole kilka naczyń z różnymi farszami i pozwolić naszym gościom zadecydować i samodzielnie nakładać sobie nadzienie do placków. Tortilla z mięsem z reguły cieszy się największą popularnością :).

Tortilla z mięsem

Tortilla z mięsem

Klasyczna tortilla z mięsem mielonym podsmażonym z chili, papryką, cebulą i czosnkiem oraz pomidorami, pachnąca kuminem czyli kminkiem rzymskim, formie pszennej lub kukurydzianej do wyboru.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: tortilla z mięsem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny (można zastąpić wieprzowiną, choć to już nie będzie klasyka nadzienia)
  • 2 pomidory (pokrojone w kostkę)
  • 1 ostra papryczka chili (pokrojona w cieniutkie plasterki)
  • 1 łyżka migdałów (sparzone, obrane ze skórki, drobno pokrojone; można wykorzystać gotowe migdały w słupkach lub płatkach)
  • ½ Szklanki czerwonego wina
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (duża, drobno pokrojona)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie; czubate; sparzone)
  • 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie szklę czosnek z cebulą.
  • Dodaję mięso i smażę kilka minut, aż zbrązowieje.
  • Dokładam paprykę, rodzynki, pomidory, chili, wino i przyprawy. Smażę aż do odparowania sosu.
  • Dodaję migdały i nadziewam podgrzane na suchej patelni tortille. Zawijam.
  • Najlepiej podać danie z 3-kolorowym przybraniem: ostrym, czerwonym sosem, gęstą śmietaną i guacamole. Na talerzu można też ułożyć kilka porwanych liści sałaty i ryż.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom