Pin It

Była już warzywna, teraz przyszła kolej na mięsną. Proszę Państwa, oto tortilla :). A może raczej enchilada? Farsz przygotowuje się dość szybko i można go użyć zarówno do tortilli pszennej jak i kukurydzianej.

Tortilla z farszem mięsnym
Tortilla z farszem mięsnym

 

Przepis na farsz do enchiladas lub tacos

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g mielonej wołowiny (ew. wieprzowiny)
  • 5 ząbków czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 2 pomidory (pokrojone w kostkę)
  • 2 czubate łyżki rodzynek (sparzone)
  • 1 ostra papryczka chili (pokrojona w cieniutkie plasterki)
  • 1 łyżka migdałów (sparzone, drobno pokrojone)
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
 

Przygotowanie farszu do enchiladas lub tacos:

Krok 1. Smażenie mięsa z warzywami

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i delikatnie szklimy czosnek z cebulą. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut, aż zbrązowieje. Dokładamy paprykę, rodzynki, pomidory, chili, wino i przyprawy. Smażymy aż do odparowania sosu.

Krok 2. Nadziewanie i podawanie

Dodajemy migdały i nadziewamy tortillę. Podajemy najlepiej z 3-kolorowym przybraniem: ostrym, czerwonym sosem, gęstą śmietaną i guacamolle. Na talerzu możemy też ułożyć kilka porwanych liści sałaty i ryż.

 

Podając tortille, możemy postawić na stole kilka naczyń z różnymi farszami i pozwolić naszym gościom zadecydować i samodzielnie nakładać sobie nadzienie do placków.