Modra kapusta (w gwarze śląskiej: modro kapusta) to klasyczny dodatek do śląskiego obiadu – na talerzu podaje się ją w towarzystwie klusek śląskich i rolady, a Ministerstwo Rolnictwa wpisało ją na listę tradycyjnych produktów regionalnych. W jej skład, oprócz czerwonej kapusty, wchodzi odrobina cebuli i boczku, a całość przyprawia się solą, cukrem, pieprzem i octem, który nadaje jej ostateczną barwę.

Zobacz też: Więcej przepisów na kapustę oraz pomysły na inne dodatki do obiadu

Również w Wielkopolsce przygotowuje się modrą kapustę, według nieco innej receptury – tak jak robi ją moja babcia, która zamiast boczku dodaje do niej jabłko, dokłada też rodzynki i odrobinę goździków. W naszej rodzinie taka kapusta podawana jest jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami, choć towarzyszące jej w okolicach Poznania pyzy drożdżowe babcia od lat zastępuje gotowanymi ziemniakami.

Modra kapusta

Modra kapusta

Modra kapusta – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: ok. 1 godzina

Składniki (dla 6-8 osób):

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty (usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 3-5 plastrów boczku (pokrojony w kostkę)
  • 1-2 łyżki octu
  • 2-4 łyżki smalcu (opcjonalnie)
  • sól, cukier, pieprz
Przydatne poradniki:

Wykonanie:

 

Krok 1. Kapustę zalewamy kilkoma szklankami wody, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.

Krok 2. Na suchej i głębokiej, teflonowej lub ceramicznej patelni, podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz.

Krok 3. Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia smalec.

Krok 4. Dusimy całość przez ok. 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i cukrem.

Krok 5. Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy.

Modrą kapustę podajemy na ciepło.

Na co jeszcze masz ochotę na obiad?

Modro kapusta

Modro kapusta